Sirje Rank • 13. august 2014 kell 10:22

Merkel hoiab Putinile ukse kõnelusteks lahti

Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles ajaleheintervjuus, et Venemaa president Vladimir Putin on jätkuvalt potentsiaalne läbirääkimiste partner, ehkki EL on Venemaa majanduse suhtes sanktsioonid käiku lasknud.

"Ma olen alati toetanud kostruktiivset koostööd Venemaaga ja olen valmis seda ka tulevikus tegema," ütles Merkel ajalehele Saechsische Zeitung antud esimeses pikemas intervjuus pärast suvepuhkust. Merkel ütles, et pingutab kõvasti , et Putiniga dialoogi hoida, ehkki koostööks, nagu ta ütleb, on vaja enam kui ühte poolt, vahendas agentuur Bloomberg.

Merkel kordas intervjuus oma seisukohta, et Putin on Krimmi annekteerimisega rikkunud Euroopa II maailmasõja järgse korra aluspõhimõtteid. Samal ajal kui me ei aktsepteeri Venemaa tegevust, saab Ukraina kriisi lahendus olla vaid poliitiline lahendus, ütles Merkel.

Merkeli toetus oli määrav, et juulis sai käiku minna nn kolmas laine ELi sanktsioone, mis puudutasid juba konkreetseid majandusharusid.

Hetkel kuum