22. august 2014 kell 10:44

Hooldus tõstis Eestis elektrihinda

Elektri börsihind kerkis eelmisel kuul NPS Eesti hinnapiirkonnas 23,35% 44,17 euroni megavatt-tunni kohta EstLink 2 hoolduse tõttu.

NPS süsteemihind tõusis juulis võrreldes juuniga 13,22% ja hinnaks kujunes 28,52 eurot megavatt-tunni kohta, teatas Elering. Soomes kerkis hind seejuures vaid 3,9% 36,81 euroni.

EstLink 2 hooldusest hoolimata ühtis Eesti elektrihind Soome omaga 75% tundidest, samal ajal kui Lätiga vaid 36,7% tundidest ning hinnaerinevus Lätiga oli eelmisel kuul 13,17 eurot. 

Tänu taastuvenergia suhteliselt suurele osakaalule ja madalale tarbimistasemele on elektri hind olnud sellel aastal Põhjamaades suhteliselt madal. Eesti-Soome ühenduste kaudu on selle mõju ulatunud ka Eestisse ja teistesse Balti riikidesse. Kui eelmise aasta esimesel poolel oli Eestis hind 2,44 euro võrra kõrgem kui Soomes, siis tänavu esimesel poolaastal oli sama näitaja vaid 0,41 eurot.

Juulikuu jooksul olid EstLink 1 võimsusvood suunatud 696 tunnil Soomest Eestisse ja 48 tunnil Eestist Soome. Ühenduse võimsus oli täies ulatuses ära kasutatud 185 tunnil Soomest Eestisse ja ühel tunnil Eestist Soome.

Süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad juulikuus tõusid, jäädes 5,54-6,19 euro vahemikku tonni kohta. Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind oli juulis Eleringi hinnangul 30,93 eurot megavatt-tunni kohta.

Juunikuus toimunud limiteeritud PTRide oksjonil kujunes juuli PTRide hinnaks 15,37 eurot.Kuna tegelik hinnaerinevus NPS Eesti ja Läti hinnapiirkonna vahel oli juulis 13,17 eurot, maksid PTRide omanikud süsteemihalduritele ligi 246 000 eurot. Kui eelnevatel kuudel andis turuosaliste prognooside alusel kujunenud PTRide hind nende ostjatele eelise, siis juulis kujunes elektri börsihindade tegelik erinevus PTRide hinnast mõnevõrra madalamaks.

Nasdaq OMX Commodities turul tehtud tehingute põhjal võib elektrienergia septembri hinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas kujuneda 43,83 eurot megavatt-tunni kohta ning neljandas kvartalis 43,65 eurot megavatt-tunni kohta.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum