September on nigel börsikuu?

02. september 2014, 00:00

Kuigi september hakkas hiljuti kaotama oma kuulsust kui aasta halvim börsikuu, võivad kõigi aegade kõrgemal tasemel kaupleva S&P 500 indeksi seatud psühholoogiline pinge ja Föderaalreservi  varade ostu lõpu lähenemine selle stereotüübi taas ausse tõsta.

Reedel lõpetas USA 500 suurimast ettevõttest koosnev S&P 500 indeks kauplemispäeva kõigi aegade rekordtasemel, 2003,37 punktil. Arvestades praegust kõrget hinnataset ja vähest volatiilsust, näitasid tublit tõusu ka Dow Jonesi tööstuskeskmise ja tehnoloogiaindeks Nasdaq, kerkides nädalaga vastavalt 0,6% ja 0,9%.

Finantssait MarketWatch toob välja, et need tootlused on teenitud traditsiooniliselt madala käibega suveperioodil ja muretsetakse, et töölispüha tõttu tavaliselt päeva võrra lühem kauplemisnädal võib vallandada müügilaine.

Commonwealth Financiali investeeringute juht Brad McMillan rääkis uudistekanalile, et turul negatiivseid märke enam kui positiivseid. “Oleme kõrgete riskide keskkonnas, kus puudub energia. Seal on hunnik kollaseid lippe, mis võivad aja jooksul muutuda punasteks lippudeks, kui keskpank aktiivselt turgu ei stimuleeri.”

Mihklikuu tähendab enamasti miinust. Kuigi kõigile on teada, et Föderaalreserv teeb viimase igakuise varade ostu oktoobris ja septembris ei tohiks üllatusi tulla, ollakse siiski ettevaatlikud.

MarketWatchi koostatud nimekirja järgi kvalifitseerub september alates 1987. aastast neljal korral halvimaks börsikuuks. Ent minnes ajas veelgi tagas, saab ühe selgemaks, kust pärineb sügiskuu halb maine.

S&P Capital IQ USA aktsiate analüütik Sam Stovall selgitas, et S&P 500 indeks on septembri plussis lõpetanud vaid 45% juhtudest, mis on kuude lõikes konkurentsitult halvim näitaja. Keskmiselt on septembris indeks langenud 0,55%.

Kui indeks peaks septembris taas tõepoolest suuna alla võtma, siis ütlevad karud Stovalli hinnangul tõenäoliselt, et “Vaadake, ma ju ütlesin!”, samal ajal kui pullid meenutavad neile, et “Katkine kell on õige kaks korda päevas.”

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. September 2014, 19:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing