5. september 2014 kell 9:04

Vaata, Eesti vajub aina sügavamale deflatsiooni

Statistikaamet teatas täna, et tarbijahinnad alanesid eelmise aasta augustiga võrreldes 0,7% ja juuliga võrreldes 0,3%.

Eesti hinnad on languses kogu suve ehk juba kolmandat kuud järjest, kusjuures langus aina kiireneb. Hinnad tammusid paigal alates aasta algusest.

Analüütikutele tuleb niivõrd järsk hinnalangus üllatusena. Enamgi, Eesti Panga hinnagul hinnalangus jätub. Kespank prognoosib, et lähiajal kandub arvatavasti Venemaa kehtestatud toiduainete impordikeelu mõju üle tarbijahindadesse, sealhulgas liha, kala, puuvilja ja piimatoodete hindadesse.

Suured käärid tulevad sisse isegi rekordmadala euroala inflatsiooniga, mis kukkus augustis viie aasta madalaimale tasemele. Sellele vaatamata tõusid augustis euroala tarbijahinnad võrreldes möödunud aasta sama kuuga 0,3 protsenti.

Eile otsustas Euroopa Keskpanga nõukogu kärpida enim jälgitud baasintressi määra 10 baaspunkti võrra rekordmadalale 0,05%-le. Keskpangas hoiustamise püsivõimaluse intressimäär alanes veelgi sügavamale negatiivsele territoorimile - miinus 0,2%-le. Laenamise püsivõimaluse intressimääraks kehtestati 0,3%.

Otsus tuli üllatusena. Agentuuri Bloomberg küsitletud 57 majanduseksperdist prognoosisid  51 euroala enim jälgitud baasintressi määra püsimist 0,15% tasemel.Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi teatas Euroopa Keskpanga üllatuslikule intressikärpele järgnenud pressikonverentsil, et keskpank hakkab pankadelt kokku ostma väärtpaberistatud erasektori laene (ABS), et raha reaalmajanduses paremini liikuma saada.

Hetkel kuum