• Jaga lugu:

  Pilvelõhkujat on kergem projekteerida kui tooli

  Sisearhitekt ning Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri ja mööblidisaini osakonnajuhataja Toivo Raidmets on loonud rohkem toole kui kõik teised Eesti disainerid kokku.

  "Toolid pole minu kinnisidee, tool on lihtsalt iseenesestmõistetav ja väga tähtis elukeskkonna osa," kirjeldab Raidmets ajakirjas Sisustaja ja lisab, et tool on kui põnev ristsõna, mis kutsub ennast üha uuesti lahendama.
  "See oli üks Soome arhitekt Eero Saarinen, kes ütles, et pilvelõhkujat on kergem projekteerida kui tooli. Võib ju mõelda, et mis see tool ikka on, selline väike tegelinski, aga ta on inimese esmane kokkupuude ehitatud keskkonnaga." kinnitab näitustel installatsioonidega, toolidega ning pargipinkidega silma jäänud ning omal alal produktiivne mees täie veendumusega.
  Põhjamaades on ruum juba ajalooliselt lihtsa struktuuriga ning dekoorivaene, seetõttu on igal esemel napis kompositsioonis otsustav tähtsus.
  Nutikalt ratsionaalne
  Aspekte, mida tooli disainides meeles hoida, on: ratsionaalne konstruktsioon, ergonoomilisus, vormiüllatus ning kaunis esteetiline väljanägemine. Meie põhjamaise loodusega seotud talupoegliku taustaga inimene hindab pigem mõistlikku ja nutikat ratsionaalsust, leiab disainer, kelle inspiratsioon ja ideed tulevad loodusest, mis on talle ammendamatuks õpetajaks ning kus otseseid leide tuleb vaid vähesel määral järele aidata.
  "On suur õnn, kui saab kujundada ruumi koos mööbli ja valgustitega," leiab sisearhitekt-disainer Raidmets. Heaks näiteks on omaaegne menukoht "Eeslitall", ööklubi "Bonnie ja Clyde", Viinistu kohvik-restoran, Karl Friedrichi restoran ning Kuku klubi, kui nimetada vaid mõned tuntumad.
  Kuhu toolid jäid?
  "Kus on Eesti viimaste aastate toolilooming?" küsib Raidmets retooriliselt ning lisab, et vahel leiab Eesti toole küll näitusesaalides, kuid mitte tavatarbija kasutusest. Hetkel saab Raidmetsa toole valida Eesti Disainimaja galeriist ja teisi tellida kodulehe kaudu. Sel aastal sai üldsus tutvuda Disaini galeriis Raidmetsa näitusega "28 tooli" ja septembri keskpaigast on uuem toolilooming väljas LHV panga ruumides avatava näitusega "12 tooli".
  Hetkel on disaineril käsil Tallinna kunstihoone fuajee ümberkujundamine, kuhu on valminud ka komplekt toole. Tunnustatud ja värvika loominguga disainer on huvitatud, et Eesti olmeline kultuur paraneks. Puna-mustades toonides kokkupandava tooli "Yes" näitel võib öelda, et enam minimalistlikumaks minna ei saa ja see tool on ka üks viimastest disaineri töödest, kelle loomingut täis sahtlid juba piltlikult öeldes üle äärte ajavad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.