Alyona Stadnik • 19. september 2014 • 3 min
Jaga lugu:

Audiitor pidas spaad kehvaks

Peterburis elav Vene miljonär ja Sillamäe sadama kaasomanik Andrei Katkov avas eile pidulikult Narva-Jõesuus luksusliku Noorus SPA Hoteli. Ta on siia investeerinud, sest talle meeldivad Eesti ja siinsed inimesed.

„Mulle meeldib Eesti ja siinsed inimesed. Vaadake neid inimesi, kuidas ma saan neid mitte armastada,“ naeris Katkov ja surus iga oma külalise kätt. 

Ta on alati hoidunud ajakirjanikega suhtlemisest, tema sõnul ta armastab ajakirjanikke, aga ei armasta nendega suhelda. "Me ei ole poliitikud, kes ainult räägivad. Me teeme äri," lausus eile tema äripartner Tiit Vähi.

Küsimusele, miks sadamaärisse sukeldunud ärimees otsustas investeerida ka spaaärisse, vastas Katkov, et ta lihtsalt ostis selle krundi Narva-Jõesuus. „Olen siin puhanud oma vanematega 40-50 aastat tagasi ning nägin, et see ilus koht siin lihtsalt hävib. Miks mitte,“ lausus ta.

Lisaks Eestile on Katkovil äri ka Venemaal. „Toodame polüstürooli, see on täiesti teie lugu. Eelmisel aastal saavutasime tootmises esimese koha Euroopas ja teise koha maailmas,“ märkis ta. „Need on erinevad ärisuunad, aga äri on ikka ühesugune.“

Peterburis elav Katkov omab Eesti elamisluba, siia kolida ta ei plaani. "Ma ju olen ikkagi pea 60 aastat vana, kuhu mul enam kolida," sõnas ta.

Küsimusele, kuidas Venemaa olukord mõjutab tema äri, vastas ta, et see on poliitiline küsimus, millele ta vastata ei tahaks. „Poliitika alati mõjutab äri, alati. Kas hästi või halvasti, poliitika on poliitika,“ sõnas Katkov.

Rääkides spaast, märkis ta, et seal on mitme inimese töö. „Me tõesti nägime palju vaeva. Kui arhitekt tutvustas mulle pilte, siis ma ei saanud hästi aru, mis asi see on. Praegu näen, et tuli väga hea,“ sõnas Katkov. Noorus OÜ meeskond on tema sõnul reisinud Hispaaniast Hiinani, et koguda ideid spaa ehitamiseks. Ta kiitis ehitajat Merkot, kes on saanud neile armsaks ettevõtteks.  

Samuti tänas Katkov panka, kes andis laenu. „Umbes kolm kuud enne ehitamist pidime vara hindama. Tellisime BIG4 audiitorid ja kui ma sain aruande, siis seal oli kirjas, et teie objekt maksab 0 eurot. Audiitor ütles, et meie objekt on kehvavõitu ja äriplaan on vist eksitav, keegi meie juurde ei tule. Pank siiski uskus meid," rääkis Katkov. "Ja kui me küsisime lisaraha, siis meile anti. Me ei vea alt ja kindlasti maksame õigeaegselt raha tagasi."

Katkov kiitis ka kohalikku võimu ehk Ida-Virumaa maavanemat Andres Noormägi ning märkis, et Venemaa ametnikel on, mida õppida.

TASUB TEADA

Andrei Katkov investeeris Sillamäe sadamasse 2004. aastal koos oma äripartneri Jevgeni Maloviga. Nad omandasid 50% sadamast.

Vene ajakirjanduse andmetel on Katkov-Malov Sillamäe sadamasse investeerinud ligi 64 miljonit eurot.

Peterburi külje all on Katkovil ja Malovil suur suvitusrajoon koos hotelliga.

Eestis kuulub Katkovile kinnisvaraga tegelev Termak Real Estate OÜ.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt