25. september 2014
Jaga lugu:

Investorid panustavad taas Vladimir Putinile

Viimaste nädalate suur raha sisse­vool USA suurimasse börsil kaubeldavasse fondi, mis investeerib Venemaale, reedab, et investorid usuvad Vene aktsiate võidukäiku. Kaheksa päevaga on investorid Market Vectors Russia ETFi pumbanud 183 miljonit dollarit, mis on 23. septembri seisuga pikim igapäevane raha sissevool alates märtsist. Fondi tootlus kerkis eile 2,3% ja on tänini 1,9% madalamal veebruari lõpu tasemest, mil Venemaa Krimmi okupeeris.

Fond rallis ootuste tõttu, et Ukraina jõuab mässulistega kokkuleppele. Lisaks on juba mõnda aega vähemalt formaalselt kehtinud riigis relva­rahu ja hiljaaegu teatas NATO Vene vägede väljatõmbumisest.

New Yorgis asuva Daniloff Capitali investeerimisuuringute juht Ilya Kravets rääkis uudistekanalile Bloomberg, et kui juba NATO ehk ­Venemaa üks kõige tulisemaid kriitikuid kinnitab ­Venemaa väljatõmbumist, tähendab see, et konflikt pole süvenenud ja on lootust, et olukord laheneb. “Olukord ei ole halvenenud ja on hakanud paranema. Venemaa saadab selgelt positiivseid signaale.”

Teenimisvõimaluse loob volatiilsus. 1,3 miljardit haldava HighTower’s Kelly Wealth ­Managementi tegevdirektor Leo Kelly ütles, et ­Vene aktsiaturul loob võimaluse börsi ülikõrge volatiilsus. Tema hinnangul seisab Venemaa president Vladimir Putin varem või hiljem silmitsi olukorraga, kus tal tuleb valida tagasitõmbumise ja tohutu majanduslanguse vahel. “Ja kui ta peaks tagasi tõmbuma, näeme Vene aktsiaturul suurt rallit.”

Vene börs on tänini maailma odavaim aktsiaturg. Ka sealne rublapõhine Micexi aktsia­indeks on viimastel päevadel olnud sõiduvees. Üleeile kerkis see 0,9% ja eile pärastlõunaks oli see tõusnud 0,59%. Aasta algusest on see kukkunud 3,81%. USA dollari põhine RTSi indeks langes ­eile õhtuks 0,18%.

Vene aktsiate ja fondiosakute käive on tänavu Moskva börsi andmetel 24% kasvanud ja küündis augusti seisuga 6,7 triljoni rubla ehk 173,6 miljardi dollarini.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt