• Jaga lugu:

  Fondid kaotasid Venemaal raha

  Vene ettevõtetesse investeerivatel fondidel on tänavu läinud kehvasti, kuid fondijuhid pole kaotanud usku eelistesse, mida idanaabri börs pakub.

  “Venemaa aktsiaturg on praegu väga õhuke turg, mis kaupleb pealkirjade, mitte fundamentaalse analüüsi põhjal,” ütles investeerimisfirma Trigon Capital fondijuht Jelena Rozenfeld. Samas tunnistas ta, et kuigi paljud investorid kiirustavad sealt ära, on siiski võimalik sealt kasvu püüda.
  Fondidel kehv seis. Swedbanki Venemaa Aktsiafondi tootlus on aasta algusest –17,15%, SEB Russia Fundil –14,6% ja Trigon Venemaa Top Picks Fondil –15,55%. Rozenfeldi kinnitusel on Trigon Venemaa Top Picks fondi tootlus aasta algusest võrreldes MSCI Russia indeksiga –16,1%. Tema sõnul jäädi indeksile alla eelkõige fondi strateegia pärast, mis näeb ette väikese- ja keskmise suurusega ette­võtetesse investeerimist. “Turu languse korral kaotavad need aktsiad rohkem, kui suured blue-chip aktsiad (kvaliteetaktsiad – toim), mis lähevad indeksisse,” märkis Rozenfeld.
  Ka SEB Russia Fundil ei ole hästi läinud, aasta algusest on osaku hind miinuses. Fondijuht Sulev Raiki sõnul oodati turult enamat, ent oldi ka valmis pettumusteks. Seda eelkõige majanduskasvu ja rubla osas. “Võtsime novembris riske portfellis vähemaks, kuid ilmselt mitte piisavalt,” rääkis Raik. “Uskusime, et Vene aktsiate odavad suht­arvud ja USA majanduse ärkamine on üle pettumusest, mida võivad valmistada oodatust kehvemad majanduskasvu numbrid,” ütles ta. Raik lisas, et Ukrainas oli siis veel kõik suhteliselt rahulik.
  Eelistatakse suuremaid eksportijaid. Swedbank Investeerimisfondid ASi juhatuse esimehe Kristjan Tamla sõnul on Swedbanki Venemaa Aktsiafondis juba möödunud aastast olnud väga väike osakaal riigiosalusega energiasektori ettevõtetel. Näiteks puuduvad fondis investeeringud Venemaa suurimasse ettevõttesse Gazprom. “Ajalooliselt on poliitiliste ja majanduslike pingete kasvades väike­aktsionäridele avaldatav surve olnud suurim just sellistes ettevõtetes,” märkis Tamla.
  Tamla sõnul eelistatakse ettevõtteid, kes võidavad siseturu nõudlusest ja kasvavast interneti- ja mobiilikasutusest. “Selline aktsiate valik on osutunud väga edukaks – rahvusvaheline fondidele hinnangut andev agentuur Morningstar hindab Swedbanki Venemaa Aktsiafondi nelja tärniga viiest,” sõnas Tamla.
  Raiki sõnul eelistab SEB Russia Fundis suuremaid ja likviidsemaid ettevõtteid, mis maksavad keskmisest kõrgeimaid dividende. Arvestades rubla nõrkust, on eelistatud eksportijad, mille tulud on näiteks dollaris ja kulud rublades. “See tähendab, et oleme vähendanud väiksemate koduturule orienteeritud ettevõtete osakaalu suuremate toorainete eksportijate kasuks,” selgitas Raik.
  Ka Rozenfeldi sõnul eelistab Trigon Ukraina sündmuste ja Venemaa-vastaste sanktsioonide valguses suure turuosaga eraettevõtteid, millel on kohalikul tarbijaturul konkurentsieelised. Fondijuhi kinnitusel on eriti stabiilsed jaekaubandusettevõtted, kes näitavad vaatamata rubla nõrgenemisele ning toiduainete impordikeelule rekordilisi tulemusi ning laienevad edasi. Lisaks eelistatakse sarnaselt SEBga eksportijaid, kes võidavad välisvaluuta müügitulust ja rubla kulubaasist.
  Leidub atraktiivseid ettevõtteid. Tuleviku kohta ütlevad fondijuhid, et ettevõtte tasandil pole pilt Vene börsil halb. Seal leidub hea hinna ja kasumi (P/E) suhte ja dividendimääraga firmasid. Raigi sõnul on aktsiate hindu siiani enim mõjutanud riskikartlikkuse tõus. Samas muutub sealne keskkond järjest keerulisemaks ja tulevik segasemaks.
  “Sellepärast eelistavad investorid käegakatsutavat rahavoogu näiteks dividendidena ega panusta väga kaugele ette vaatavatesse mudelitesse. See võib luua huvitavaid võimalusi kasvuettevõtete segmendis,” ütles Raik.
  Nafta hinna hiljutine nõrkus võib aga Raigi hinnangul ärevaks teha, sest Vene riigile oleks palju mugavam, kui Brenti toornafta kaupleks ülevalpool 100 dollari taset. Venelastel pole lõputult reserve ja nõrgenev nafta survestab rubla, sõnas ta.
  Rozenfeld jääb tagasihoidlikumaks, kuna ilmselt kõigub majanduskasv 0% ja 1% vahel. “Sellises majanduskeskkonnas keskendume ettevõtetele, kes keerulises keskkonnas võidavad turuosa ning kes on tugeva bilansiga ja maksavad ka dividende.”
   
  Mis on mis
  SEB Russia Fund
  Põhilised sektorid: energia (32,1%), ­kestvuskaubad (16,1%), ­finantsteenused (14,8%), ­materjalid (13%), kommunikatsioon (8,8%), tehnoloogia (5,4%).
  Swedbank Venemaa Aktsiafond
  Põhilised sektorid: energia (24,6%), IT (17,3%), telekom (13%), kestvuskaubad (10,6%), tervishoid (9,9%), rahandus (9,9%), tarbekaubad (6,1%).
  Trigon Venemaa Top Picks Fond
  Põhilised sektorid: tarbe- ja kestvuskaubad (21,4%), tööstus (19,1%), finants (12,4%), tervishoid (10,4%), kinnisvara (9,0%), tooraine (8,4%), energia (6,1%), meedia (3,6%).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Personalijuht: ainult kaugtöö toob negatiivsed tagajärjed
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
BP teenis suure kasumi ning maksab kopsakat dividendi
Suurbritannia naftafirma BP suurendas dividende ning aktsiate tagasioste, samuti suudeti teises kvartalis teenida oodatust rohkem kasumit, mis pani aktsia kiiresti tõusma, vahendab Reuters.
Suurbritannia naftafirma BP suurendas dividende ning aktsiate tagasioste, samuti suudeti teises kvartalis teenida oodatust rohkem kasumit, mis pani aktsia kiiresti tõusma, vahendab Reuters.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Kantsler Priskel tuleb ametist lahkuda
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.