Birjo Must • 6. oktoober 2014 kell 10:20

Investeerimispankur: Jaapani aktsiad tõusevad 57%

Jaapanlane uurib Nikkei 225 indeksi liikumist Tokyo börsil  Foto: Bloomberg

Kuigi investorid on viimasel ajal Jaapani suhtes meelt heitmas, prognoosib rahvusvahelise investeerimispanga Nomura juht Jaapani aktsiatele 2020.aastaks 57protsendilist tõusu.

Koji Nagai sõnul hakkavad ettevõtete aktsiad järgmise kuue aasta jooksul rallima, kuna majanduse paisumine sütitab ka firmade kasumeid, vahendas Bloomberg.Nagai prognoosis Tokyos toimunud majandusfoorumil, et Nikkei 225 Stock Average indeks kerkib 2020. aastaks 25 000 punktile, mis on 57% kõrgem kui täna. „Jaapani majanduskasv on tagatud vähemalt 2020. aastani, kuna riik lõikab kasu kogu Aasia arengust,“ märkis Nagai.Nagai optimism on aga tugevaks kontrastiks turu praeguse liikumisega. Nimelt on Nikkei 225 indeks sel aastal kukkunud 2,5% pärast seda, kui lõpetas 2013. aasta kuue aasta tipptasemel. Investorid on muutunud väga ettevaatlikuks peaministri Shinzo Abe poliitiliste otsuste suhtes, mis näevad ette rahanduspoliitika lõdvendamist, eelarve puudujääki ja struktuurseid reforme. Hetkel on veel suure küsimärgi all, kas need meetmed aitavad riigi majanduse taas õitsele puhuda või mitte.Ka Jaapani valuuta jätkab dollari suhtes nõrgenemist. Nimelt prognoosib Nagai, et dollari-jeeni kurss kukub 2016. aastaks umbes 120 jeenile, võrreldes praeguse 109,5 jeeniga. Seejärel peaks see stabiliseeruma umbes 110 jeeni juures, lisas Nagai.  Viimase kuuga on jeen langenud dollari suhtes 4%, kuna riik plaanib rahapoliitika lõdvendamise jätkamist. Samal ajal annab aga USA Föderaalreserv vihjeid esimese intressitõusu kohta. Jeen jõudis 1. oktoobril dollari suhtes oma kuue aasta madalaimale tasemele.Jaapani keskpank peaks lõpetama intressimäärade hoidmise nulli lähedal 2017. aastal, ütles Nagai.

Hetkel kuum