Mait Kraun • 7 oktoober 2014

Börs: aktsiad tegid kuu aja rängima languse

New Yorgi Börs  Foto: Bloomberg

USA aktsiad tegid täna järjekordselt tugeva languspäeva. Standard & Poor's 500 indeks langes 9 nädala madalaimale tasemele, sest Rahvusvaheline Valuutafond tekitas Euroopa majanduskasvu prognoosi kärpimisega ning aktsiaturu ohtudele osutamisega investorites ebakindlust.„See on kindlasti riskimaandamise päev, sest Euroopa majanduskasvu ning tulemuste ootused on murettekitavad. Ma arvan, et me näeme, kuidas negatiivne sentiment on lihtsalt turgudel varem kohal,“ ütles investeerimisfirma Chatham aktsiakaupleja Mark Kepner Bloombergile.Täna avaldas IMF raporti, kus hoiatas, et pikaajaline nullilähedane intressimäär suurtes majandustes võib olla tekitanud finantsturgudel ülekuumenemise. Kolm kuud tagasi ütles Föderaalreserv, et väikese turuväärtusega firmade aktsiad on veidi ülehinnatud. Pärast avaldust on väikefirmasid kajastav Russell 2000 indeks langenud 6 protsenti.S&P500 indeks vajus täna 1,5 protsenti madalamale ning sulgus 1935,01 punktil, mis on madalaim tase alates 12. augustist. Tänane kukkumine oli kolme kuu rängim. Aktsiate müümine kiirenes just õhtusel ajal, mil detsembrikuu futuuride hind langes alla 1940 taseme.Dow Jones kaotas 274,64 punkti ning lõpetas päeva 1,6 protsenti madalamal 16 717,27 punktil. See on suurim langus alates 31. juulist. Russell 2000 indeks jätkas odavnemist ning kukkus 1,7 protsenti. Volatiilsusindeks (VIX) tõusis 13 protsenti 17,43 punkti tasemele, mis on kõrgeim alates märtsist.Kuld (Comex) tõusis täna 0,31 protsenti ning sulgus 1211,10 dollaril untsi kohta. WTI toornafta tegi tugeva langusepäeva ning odavnes 1,77 protsenti. Brent toornafta odavnes seejuures 0,98 protsenti. Kumbki maksab praegu 88,74 ja 91,88 dollarit barreli kohta.

Hetkel kuum