Pille Ivask • 22. oktoober 2014
Jaga lugu:

Peetri Puit: kõhutunne juhib Venemaa turule

Peeetri Puit OÜ juhatuse esimees Peeter Peedomaa.
Peeetri Puit OÜ juhatuse esimees Peeter Peedomaa.  Foto: Indrek Susi

Möödunud aasta Põlvamaa edukaim ettevõte Peetri Puit OÜ sihib üha suuremaid projekte ning lisaks mahukatele investeeringutele plaanib siseneda ka uutele turgudele, millest üks on Venemaa.

Möödunud aasta oli Peetri Puit OÜ jaoks ajalooline. Edukalt sai lõpetatud aegade suurim projekt Tondiraba jäähalli, kus ettevõte nii konstrueeris, tootis kui ka paigaldas katusekonstruktsioonid. Siiski pole Peetri Puit loorberitele puhkama jäänud, vaid seab sihte üha kõrgemale.

Ettevõtte juhatuse esimees Peeter Peedomaa rääkis, et nad jätavad sageli tähele panemata meediakära ning tegutsevad kõhutunde järgi. Ja praegu ütleb kõhutunne, et siseneda võiks Venemaa turule, sest sel on perspektiivi. Viimane tuleb vaid üles otsida. 

Pürgib Venemaale

Olite möödunud aastal Põlvamaa edukaim ettevõte. Mis tundeid see teis tekitab?

Eks see oli meile väga positiivne üllatus ning loomulikult on selle üle väga hea meel kogu ettevõtte juhtkonnal ja töötajatel. Kõik on andnud selleks ju panuse. Samas tuleb öelda, et eks kõik ettevõtted annavad oma parima. Eesmärk on pürgida edasi ja saavutada paremaid tulemusi.

Kui oluline on ühe ettevõtte jaoks olla oma maakonnas esirinnas?

Kõik tahavad olla parimad. Paraku on aastad erinevad ning sellest tulenevalt on erinevad ka tulemused. Meie ettevõte on projektipõhine tootja ning iga projekt on oma nägu, mistõttu pole võimalik väga pikaajalisi prognoose ette näha. Kõik sõltub paljuski sellest, missugused projektid missugusesse aastasse „kukuvad“.

Möödunud aasta tõi ka korraliku käibekasvu, 1,4 korda. Kirjutate majandusaasta aruandes, et selle põhjus on tõhusam müügitöö. Mida see täpsemalt tähendab?

Müügimahud suurenesid eelkõige Saksamaa ja Prantsusmaa suunal. Märkimisväärne kasv tuli ka eelmise aasta suurobjektilt Tallinna jäähallist.

Olete märkinud ka uutele turgudele sisenemist. Milliste turgudega on tegu?

Vaatamata tänasele keerukale olukorrale oleme sisenemas Venemaa turule. Teine suund on Norra. Uutele turgudele sisenemine pole mõistagi kerge. Usun, et järjepidev töö viib sihile.

Kas Venemaa turg väga riskantsena ei tundu?

Usun, et see on siiski natuke üldistatud või suhteline. See võib olla nii üldiselt, aga kindlasti on neid sektoreid ja kliente, keda see väga otseselt ei mõjuta, vähemalt lühiperspektiivis.

Seega Vene turg tundub perspektiivikas?

Kas just päris niimoodi saab väita, aga perspektiivi seal on. Küsimus on selles, kuidas õiged kohad üles leida ning kuidas võimalikult maksimaalselt riske maandada. Nagu me teame, siis Venemaa on raske turg ja paljud on sseal kõrvetada saanud. Tuleb olla äärmiselt ettevaatlik. 

Peetri Puit OÜ

Asukoht: Põlvamaa, Põlva linn

Tegevus: tegeleb peamiselt erikujuliste liimpuitkonstruktsioonide ja sõrmjätkatud konstruktsioonpuidu valmistamise ja müügiga

Omanikud: Peeter Peedomaa 65%, STR Invest OÜ 35%

Töötajaid: 75

Käibe kasv: 2013. aastal 1,4 korda, millega on Põlvamaa 78 ettevõtte seas 7. kohal.

Koht topis: 1., mullu 21ne.

Kuidas paremini oma tooteid müüa?

Peetri Puit OÜ juhatuse liige Peeter Peedomaa leiab, et tooteid saab paremini müüa nii terviklahendust pakkudes kui ka oma toodetele võimalikult suurt lisaväärtust andes. Viimase puhul jääb ta, tõsi küll, nõusse, et tegu on kohati ehk liiga abstraktse nõuandega. „Kõik oleneb toote spetsiifikast. Mõne toote puhul võid mõelda ja mõelda, aga midagi välja ei mõtlegi,“ nentis Peedumaa.

Mis puudutab aga terviklahendusi, tõi Peedomaa näite omast kogemusest. „Meie oleme püüdnud oma klientidele pakkuda tervikkomplekti alates toote valmistamisest paigaldamiseni välja. Meie äri ja elu lihtsalt liigub sinna suunda, et kliendi jaoks on parem, kui ta saab asjad ühest kohast,“ soovitas Peedomaa. 

Tulevikuplaanid

Mis on teie ettevõtte edu pant?

Otsest edu võtit pole paraku kuskil kirjas, muidu veaksid ju kõik näpuga järge ja oleksid edukad! Iga ettevõte peab leidma oma niši. Meie äristrateegia on üles ehitatud suunatud eriprojektidele. Mõistagi on see seetõttu ka keerulisem. Seega konkreetset argumenti välja ei saagi tuua. Kõik on omavahel läbi põimunud.

Mida teete võrreldes oma maakonna teiste ettevõtetega teistmoodi?

Teisi sellise profiiliga ettevõtteid, nagu meie, Põlvamaal pole. Seetõttu konkreetne võrdlusmoment puudub. Iga ettevõte on erinev ja seega kindlasti on ka ettevõtte juhtimisel erinevad tahud.  

Mida toob teie ettevõttele uus aasta?

Tuleb tõdeda, et uus aasta toob uusi projekte ja väljakutseid. Sellega seoses tuleb uus aasta pingeline. On lootust, et realiseerivad uued projektid. Seega teeme tõsist trenni, et olla uuel aastal nii-öelda tippvõistlustel heas vormis.

Seega võib oodata ka käibe ja kasumi kasvu. Kui suur see arvuliselt oleks?

Kui kõik realiseerub nii, nagu lootused on püstitatud, siis jah. Usume, et käibekasv jääb 20% juurde.

Kuidas läheb Peetri Puit OÜ-l tänavu?

Tänavu pole olnud nii tormiline aasta kui eelmine. Tõenäoliselt jääme eelmisele aastale veidi alla. Vaatamata eelmise aasta hüppele jääme rahule ka selle aasta tulemustega. Selline suur hüpe ongi tegelikult pigem erand kui tavapärane.

Kas plaanite oma tegemistes ka suuremaid muudatusi ja investeeringuid?

Me ei lase end heidutada tõusudest ja mõõnadest. Püüame sihti sättides tugineda ka kõhutundele ja instinktidele. Oleme lisainvesteeringuid teinud kogu aeg. Just kuu aega tagasi ostsime CLT tootmise masina, mille kasutusvaldkond on lai. Eestis ja Baltikumis oleme me selle sammuga esimesed. Selle toote kasutusvaldkond on lai ja võimalusterohke. Vaatamata sellele, et me pole seda laialdaselt reklaaminud, on klientide huvi suur. Aastaks 2015 oleme plaaninud ka umbes 8000 m2 suuruse tootmishoone ehitamise alustamise. See on meie jaoks tõsine ettevõtmine. 

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt