Alyona Stadnik • 23. oktoober 2014 kell 13:15

Kessler: me ei saa lubada või keelata äriideid

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.  Foto: Meeli Küttim

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ütles, et kuna Raul Malmstein avaldas täna Äripäevas konfidentsiaalset infot, siis peab ta vajalikuks veidi avada käimasoleva kohtuvaidluse tagamaid.

Tegemist on huvide konflikti potentsiaaliga olukorraga, mille puhul räägime nende lahendamisest seaduse ja eetikareeglite järgi, ütles Kessler.

Kessler rõhutas, et finantsinspektsiooni seadus kohustab juhatuse liikmeid hoidma saladuses konfidentsiaalset teavet, samuti on keelatud kasutada seda teavet oma erahuvides. "Kuna Raul Malmstein on ise avaldanud mōningad konfidentsiaalsed toimingud, siis täpsustan nende sisu," kommenteeris Kessler.

Järgneb Kilvar Kessleri kommentaar:

"Esiteks on finantsinspektsioonil pooleli kohtuvaidlused, kus vastaspoolele vōib olla kasulik näidata inspektsiooni vōi tema endist juhti erapoolikuna.

Teiseks, Raul informeeris kevadel 2014 kavast Eesti Krediidipanga suunal. Sarnast teavet on jaganud ka teised huvirühmad. Sellist üldinfo andmist järelevalveasutusele ei saa mingil juhul automaatselt käsitleda asutuse nõustumisena või keeldumisena ärilise idee suhtes. Minul kui finantsinspektsiooni juhil puudub kehtiva seaduse kohaselt võimalus lubada vōi keelata isikutel ärilisi ideid planeerida. Samuti puudus meil teave Raul Malmsteini ärilise idee konkreetse rakendamise, selle vormi ja ajastuse kohta. Nendest saime teadlikuks kolmandate isikute vahendusel.

Siit jõuame kolmanda punktini: kolmandate isikute poolt esitatud teave andis meile alust otsustada täiendavate menetlustoimingute tegemine. See otsus sündis aegsasti enne teema avalikkuses käsitlemise algust. Väärib märkimist, et kui finantsinspektsioonil tekib oma menetluses põhjendatud kahtlus süüteo sooritamises, siis koostame ja esitame süüteoteate või alustame ise menetlusega, vastavalt seadusest tulenevale pädevusele."

Eile kirjutas Eesti Ekspress, et Malmstein üritas vahendada Krediidipanga müüki Bigbankile või salapärastele investoritele, keda esindas Cresco. Seejuures teatanud ta väljaande andmeil potentsiaalsele müüjale, et kuna on töötanud aastaid finantsinspektsiooni juhina, on tal võimalus hankida „viivituseta“ ostu-müügi luba.

Hetkel kuum