Äripäev • 27 oktoober 2014

Maris Laurist saab minister

Rahandusministri kandidaat Maris Lauri koos tagasi astunud rahandusminister Jürgen Ligiga täna pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut.  Foto: Andras Kralla

Reformierakond esitas rahandusministri kandidaadiks Maris Lauri.

Refromierakonna liige Arto Aas õnnitles sotsiaalmeedias Maris Laurit ja ütles, et Eesti saab endale hea rahandusministri.

Lauri teatas pressiteate vahendusel, et esimese asjad, mis teda ees ootavad, on 2015. aasta riigieelarve menetlemine riigikogus, Euroopa Liidu struktuurifondide võimalikult kiire kasutuselevõtt ning selleks vajalike sammude astumine ning kiirlaenude regulatsiooni valitsusse toomine. "Tuleval nädalal on ka Euroopa rahandusministrite kohtumine Brüsselis. Väga pikka sisseelamisaega mulle ei anta, tuleb hakata kohe tegutsema," kommenteeris Lauri.

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et tal on hea meel, et Lauri ei kohkunud esitatud väljakutsest tagasi. "See ei ole kindlasti lihtne töö. Samas olen kindel, et Maris saab rahandusministri ametis hästi hakkama," sõnas Rõivas. 

Täna hommikul teatas majandusanalüütik ja selle aasta kevadest peaminister Taavi Rõivase nõunikuna töötav Maris Lauri oma blogis, et astub Reformierakonda ja osaleb eelolevatel riigikogu valimistel.

Lauri selgitas blogipostituses, et otsustas liituda Reformierakonnaga, kuna on ise selgelt parempoolse ilmavaatega ja hindab kõrgelt isikuvabadusi.

Reformierakonna liikmena soovib ta kindlasti osaleda erakonna majandusprogrammi valmimises. Lauri hinnangul peaks Eesti säilitama lihtsa ja arusaadava maksusüsteemi ning hoidma maksukoormust madalana.

Võimalike rahandusministri kandidaatidena nimetati täna meedias veel Arto Aasa, Aivar Sõerdi, Remo Holsmeri. Riigikogu liikmetest reformierakondlaste tõus rahandusministriks võis aga nurjuda, sest siis oleks saanud riigikogusse asendusliikmena Silver Meikar.

Maris Lauri on Eesti majandusanalüütik. Lauri on töötanud Eesti Pangas, Tallinna Pangas, Hansapangas ja Swedbankis, pidanud loenguid kõrgkoolides ning juhendanud väitekirju. Lauri on EASi nõukogu liige ja auditikomitee esimees. Alates 2014. aasta aprillist on Maris Lauri peaminister Taavi Rõivase majandusnõunik. Lauril on teadusmagistri kraad majandusteaduses Tartu Ülikoolist. 

Hetkel kuum