Piret Reiljan • 29. oktoober 2014 kell 3:45

Sutteri tõi Eesti Energiat juhtima reformikas Palling

Eesti Energia nõukogu liige Kalle Palling (vasakul) ja Eesti Energia uus juht Hando Sutter (keskel) osalesid septembri alguses Poolas toimunud foorumil. Poolas olles rääkisid mehed ka Sutteri Eesti Energia juhiks saamisest.  Foto: The Eastern Institute

Septembri alguses toimus Poolas majandusfoorum, kus kohtusid samas arutlusringis esinenud reformierakondlane ja Eesti Energia nõukogu liige Kalle Palling ning erasektori tippjuht Hando Sutter.

Mehed väidetavalt teineteist varem ei tundnud, kuid tutvumine oli sedavõrd viljakas, et Palling naasis Poolast Eesti Energia uue juhi nimega.

Avalik konkurss Eesti Energia juhi kohale lõppes juba 11. augustil. See tähendab, et Sutter ilmus Pallingu kaasaaitamisel septembris jokkerina senise juhi Sandor Liive vastu kandideerima viimasel hetkel. Juba oktoobri alguses raporteeritigi, et detsembris hakkab Eesti Energiat juhtima ei keegi muu kui Sutter.

Äripäevale on vihjatud, et Sandor Liive võimalik jätkamine Eesti Energia eesotsas muutis Reformierakonna väga murelikuks. Liive ei olnud enam võimuerakonnas soosingus, ta oli oma ametis ebamugavaks persooniks muutunud. Kuid just Liive kasuks oli avalik konkurss ilmselt veeremas, kuni noor reformierakondlane, Eesti Energia nõukogu liige Palling tõi Poolast Sutteri nimega mängukaardi.

Sutter: Poolas minu kandideerimisest juttu polnud. Sutter ütles eile Äripäevale, et personaliotsingufirma Ariko Reserv pöördus tema poole “kuskil septembri alguses”. See tähendab, et pärast Poolas toimunud kohtumist Pallinguga – Poola majandusfoorum toimus 2.–4. septembril. “Esimene kontakt seoses selle ametiga (Eesti Energia juhi ametiga – toim) oli mul ikka puhtalt Arikoga, kui Ariko mulle helistas ja kutsus mind nii-öelda kohvile,” ütles Sutter.

Sutter rääkis, et Poolas oli küll foorum, kus oli Eestist inimesi ja ka Kalle Palling oli seal. “Selles mõttes, et ma nägin ja kohtasin seal mitut inimest. Eks me energeetika valdkonnas mingeid mõtteid vahetasime, aga on selge, et seal sellist (kandideerimise – toim) plaani ei sündinud. See oli ikka minule täiesti ootamatu, kui mulle Ariko helistas ja sel teemal rääkima kutsus,” väitis Sutter.

Küsimusele, kas Eesti Energia juhi valimistest polnud siis Poolas üldse juttu, vastas Sutter, et see teema sellises kontekstis seal küll üleval polnud.

Pallingu väited erinevad Sutteri omadest. Nimelt tunnistas Palling, et ütles Sutterile Poolas, et pakub tema nime välja Eesti Energia juhi kandidaadiks. “Ma ütlesin Handole pärast asjalikku vestlust, et ma annan tema nime kandidaadiks,” ütles Palling. Ta selgitas, et andis nime Eesti Energia nõukogu esimehele Erkki Raasukesele, kes edastas selle Ariko Reservile.

Alguses rääkis Palling, kuidas ta andis Sutteri nime Ariko Reservi suuromanikule ja juhatuse liikmele Igor Pässile, kuid hiljem parandas, et tegi seda Eesti Energia nõukogu esimehe Erkki Raasukese kaudu ehk esitas nime ikka Raasukesele, mitte Pässile.

Igor Päss väitis samuti, et ei ole Pallinguga suhelnud ning et tema suhtles konkursi teemal ainult Eesti Energia nõukogu esimeeste – esmalt Jüri Käo ja hiljem Erkki Raasukesega.

Küsisime Sutterilt ka, kuidas Ariko Reserv tema võimeid testis. Sutter selgitas, et ta saatis kõigepealt oma CV jm nõutud paberid, siis oli vestlus, siis testid ja siis ka kohtumine, kus osales Ariko Reservi poolt psühholoog, kes tulemusi lahti mõtestas. Kolm ringi vist kohtusime, meenutas Sutter.

Sutter pääses Ariko Reservi läbiviidud konkursil lõppvooru, mis sinna jõudnutele tähendas vestlusi Eesti Energia nõukogu liikmetega, kuhu personaliotsingufirma enam ei sekkunud. Lõpliku valiku tegi nõukogu kahe kandidaadi seast.

Hetkel kuum