• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Energia juhivahetuse lombakas kommunikatsioon

  Piret ReiljanFoto: Andras Kralla

  Eesti Energia juhikonkurssi on saatnud mitmed suhtlusvead, mis heidavad varju kogu valikuprotsessile, leiab ajakirjanik Piret Reiljan.

  See, et Hando Sutteri pakkus riigi olulisima riigifirma juhi kandidaadiks reformierakondlasest nõukogu liige Kalle Palling, olnuks tark Eesti Energia poolt kohe (st Sutteri kasuks otsustamisest teatades) välja öelda. Nagu ka see, miks Palling seda tegi. Reaalsuses aga kajastas Sutteri väidetavat juhuslikku leidmist Pallingu poolt Poola konverentsil Äripäev oma allikate abil ning piinlikul kombel läksid seejuures lahku Pallingu ja Sutteri selgitused toimunu kohta.
  Korrektne olnuks energiafirma pikaaegse juhi väljavahetamine korraldada Sandor Liivet solgutamata. Kui sooviti juhti vahetada, pidanuks see olema vähemalt Liivele kohe välja öeldud. Nii võeti Liivelt väärikas lahkumise võimalus ja see kruvis pingeid ka nõukogus.
  Eesti Ekspress teatas 1. oktoobril, et Liive ajastu Eesti Energias lõpeb ning tema mantlipärijaks saab Sutter. Info sai avalikuks päeval, mil ettevõtte juht Liive ja nõukogu esimees Erkki Raasuke viibisid parasjagu koos välislähetuses ehk ebamugavaimal võimalikul hetkel. Lihtne on visata kivi info lekitaja kapsaaeda, kuid peeglisse peaks vaatama kõik nõukogu liikmed. Suhtlusvead algavad otsustamise protsessist, millest peegelduvad ka sisekliima ning usaldus või usaldamatus otsustajate ringis. Mõistlik olnuks korraldada juhi lõplik hääletus ja ka selle avalikustamine kohe, kui jõujooned tegelikult selgusid.
  Kommunikatsiooniaps oli ka Sutterit tutvustavas pressiteates CV valikuline väljatoomine. Et teatest oli puudu ettevõte Baltic Broadband, võimaldas luua seose, et ebameeldivama ehk pankrotiga lõppenud osa karjäärist jättis tulevane tööandja esitlemata. Sutteri enda Linkedini kontolt puudub hoopis Urmas Sõõrumaale kuuluv U.S. Invest kui ekstööandja.
  On alust arvata, et Sutteri aitasid Eesti Energia juhiks viimase hetke vangerdused nõukogus. Septembris, mil Sutter oli Reformierakonna jokkerina juhikandidaadiks saanud, pääsesid nõukokku kaks uut liiget: Peep Siitam Arengufondist ja Randel Länts sotside ridadest. Nemad said finaalis kaalukeeleks, sest Eesti Energia nõukogu kaheksast liikmest kaks – Toomas Luman ja Meelis Virkebau – olid Sutteri vastu. Äripäeva andmeil Siitam ei hääletanud, küll aga Länts.
  Enne tähtaega, juhikonkursi ajal lahkusid nõukogust Meelis Atonen, Indrek Kaju, Olari Taal ja Jüri Käo – ümber mängiti lausa pool nõukogu. Kuivõrd hulk vangerdusi toimus juhikonkursi ajal, heidab see varju ka konkursile.
  Olen kuulnud etteheiteid, et meedia muudab Sutteri alustamise uues ametis põhjendamatult raskeks. Leian, et Eesti olulisima riigifirma tulevase juhi ja ka tema valimise taust tulebki üksipulgi lahti võtta. Kui see toimub asjaosaliste kaasaaitamiseta või nende pahameele saatel, on midagi valesti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kõigepealt tuleb energiakriisis nina ette vaadata
Suure pildi, pika vaate jmt epiteetide pruukimine ei asenda vajadust lahendada akuutne kriis elektriarvetega siis, kui vaja, ja nii, nagu vaja, nimetades seejuures asju õigete nimedega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Suure pildi, pika vaate jmt epiteetide pruukimine ei asenda vajadust lahendada akuutne kriis elektriarvetega siis, kui vaja, ja nii, nagu vaja, nimetades seejuures asju õigete nimedega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Luksuskaupade tootjad panid Euroopa turud tõusma
Euroopa aktsiaturud on pärast teisipäevast langust kolmapäeval stabiliseerunud ja veidi tõusnud. Sellele on kaasa aidanud luksuskaupade tootjate tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast teisipäevast langust kolmapäeval stabiliseerunud ja veidi tõusnud. Sellele on kaasa aidanud luksuskaupade tootjate tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Elcogen ehitab korealastele 75miljonise vesinikutehase
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Eestis tegutseb prohvetliku nimega ettevõte Omikron
"Tänase pandeemia võimalikud hüved pole kahjuks minuni jõudnud, isegi kui selline suurepärane nimi on," naeris Omikron Investi asutaja ja omanik Taavi Kolts.
"Tänase pandeemia võimalikud hüved pole kahjuks minuni jõudnud, isegi kui selline suurepärane nimi on," naeris Omikron Investi asutaja ja omanik Taavi Kolts.