Mari Mets • 31. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Konkurendid ei usu Veski Mati menusse Baltikumis

Kuigi leedu kontsern Malsena omandas Balti Veski, jääb siinne juhtimine Ergo Neeme kätesse.  Foto: Andras Kralla

Balti Veski üleminekust leedukate Malsena omandisse kuulnud konkurendid ei usu, et Leedu tarbijad Veski Mati kaerahelbeid ostma hakkavad, sest Eesti bränd pole seal turul eriti oodatud.

Balti Veski loodi perekond Puhki rajatud Helsingin Mylly Oy tütarfirmana 1993. aastal

Esimese Eesti Vabariigi ajal tegutses aktsiaselts J. Puhk & Pojad, kellele kuulus suur jahuveski ja ladude ning kaupluste võrk üle Eesti. 1934. aastal otsustas üks viiest vennast haaret laiendada ning ehitas veski Helsingisse

Balti Veski käive 2013. aastal oli 3,24 miljonit ning kasum seejuures 180 600 eurot

Leedu teraviljatoodete kontsern Malsena teatas ettevõtte ostmisest Helsingin Myllylt

Malsenale kuulub ka Läti suurim jahtutootja Rigas Dzirnavnieks, olles seega ainus kogu Baltikumis tegutsev teraviljatootja

Ettevõtte ajalugu ulatub aastasse 1841, Malsena nimi võeti kasutusele 1994

Rukki- ja nisulinnaste tootja Estonian Malt‘i juhatuse liige Ursel Kaarna sõnul peaks igasugune lisanduv konkurents turusituatsiooni stabiliseerima ja hindu odavamaks muutma.

„Siin on aga kaks otsa: kas hakatakse dumpingut tegema või mitte. Kui hakatakse dumpingut tegema, siis läheb teistel tootjatel arvatavasti raskeks,“ sõnas ta.

„Meie toodame jahust vaid rukkilinnast, tangainete turuga pole ma nii hästi kursis. Aga nii meil kui tangainete tootjal nagu Malsena on palju konkurente nii Baltikumis kui Põhjamaades, seega lihtne neil pole,“ lisas Kaarna. 

Leedukad naljalt Eesti helbeid ei osta

Heleni kaubamärgi all erinevaid pudruhelbeid tootva Sangaste Linnase tegevjuhi Pille Poki sõnul on Malsena tooted Eestis juba praegu müügil, seda Rigas Dzirnavnieksi omanikuna, kellele kuulub Herkulese kaubamärk ning need helbed on meie turul juba ammu müügil, praegu tehakse neile Eestis ka eriti aktiivset reklaami.

„Veski Mati kaubamärgi all Leedu ja Läti turule siseneda on aga üpris keeruline. Seal on oma brändid juba olemas. Eesti brändidele on vaja seal kõigepealt väga sügavat turundust ja reklaami, lisaks ka kogemust,“ ütles Pokk.

 „Meie Heleni kaubamärgiga oleme olnud 20 aastat turul, esimesed 10 aastat Heleni nimega ka Lätis ja Leedus. Aga nüüd on meie tooted müügil seal Läti ja Leedu kohaliku brändi nime all, sest Eesti bränd pole seal sugugi nii väga oodatud, sellega sinna konkureerima minna on väga keeruline.  Kui nad suudavad viia Veski Mati leedulaste teadmiseni kui Leedu toote, siis nad seda ka ostavad, muidu vaevalt,“ sõnas Pokk. 

Jahuturul läheb rebimiseks

Ta selgitas veel, et Leedus on Malsena peamised tooted jahu ja pasta ning nendega konkureerivad nad Eestis eelkõige Tartu Milliga ning seda just hinnasurve osas. „Leedus on ju teadupärast pisut odavamad hinnad, teatud turuosade ümberjaotamine võib nüüd tekkida küll,“ lisas ta.

Tartu Milli omaniku Uuno Lausingu sõnul on Balti Veski on Eesti turul olnud kaua ja seega ka osjatele hästi teada .

“Tarbijale tähendab see, et nende tooted hakkavad  edaspidi tulema   peamiselt Leedust ja Lätist. Malsena puhul on kindlasti tegemist tõsise konkurendiga Leedust, mis tähendab ka teravat konkurentsi Eesti turul,“ lausus Lausing.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt