Äripäev • 17. november 2014 kell 9:33

Putin: lääs näeb Krimmi küsimust ebaadekvaatselt

Venemaa president Vladimir Putin annab 15. novembril intervjuud Saksa telekanalile ARD.  Foto: epa

Venemaa president Vladimir Putin andis laupäeval Saksamaa telekanalile ARD intervjuu, milles rääkis Ukraina tulevikust ja sealse kriisi reguleerimisest. Tähelepanu väärivad Putini mõtted seoses Krimmiga.

"Me peame Lääne reaktsiooni Krimmis toimunule absoluutselt ebaadekvaatseks," ütles Putin.

"Kui me kuuleme pretensioone teemal, et Venemaa rikkus rahvusvahelist õigust, siis midagi peale imestuse see minus ei tekita," tunnistas ta. Ta selgitas, et "rahvusvaheline õigus on ennekõike ÜRO lepe, rahvusvaheline praktika ja selle praktika selgitamine vastavatele rahvusvahelistele institutsioonidele".

"Ja pealegi, meil on ere ja värske pretsedent, Kosovo," tuletas Venemaa juht meelde ÜRO Rahvusvahelise Kohtu otsust, mille järgi sai Kosovo iseseisvumisõiguse.

Putin rõhutas, et selles otsuses "oli öeldud kõige olulisem, et enesemääramisküsimuse lahendamisel ei pea territooriumil elav rahvas küsima luba oma riigi keskjõult".

"Keskjõu ehk riigi valitsuse luba ei ole sellisteks enesemääramistoiminguteks vaja. See on kõige tähtsam," korrutas Putin. Ta lisas, et "midagi teistsugust kui oli Kosovos, Krimmis ei tehtud".

Putin tuletas meelde, et pole kunagi varjanud Venemaa relvajõudude osalemist Krimmi "ühendamise" protsessis. "Meie relvajõud, ütleme otse, blokeerisid Ukraina Krimmis asuvad jõud, aga mitte selleks, et sundida kedagi valima minema - seda pole võimalik teha -, vaid see oli vajalik verevalamise ärahoidmiseks, et anda inimestele võimalus väljendada oma isiklikku arvamust selle kohta, millisena nad näevad enda ja oma laste tulevikku."

Hetkel kuum