USA sanktsioonide alla Rosneft ja Gazprombank

Sirje Rank 16. juuli 2014, 23:53

Samal ajal kui Euroopa Liidu valitsusjuhid Brüsselis nõu pidasid, kuidas Venemaale Ukraina olukorra jätkuva destabiliseerimise eest vastata, teatas USA valitsus omapoolsetest uutest sanktsioonidest.

Need lähevad kaugemale Venemaa presidendi Vladimir Putini  siseringi kuuluvate isikute varade külmutamisest ja viisakeeldudest.

Sanktsioneeritavate nimekirja on seekord liidetud mitmed Venemaa prominentseimad ettevõtted, suurpangad ja naftafirmad. Nende seas Rosneft, Gazprombank, Vneðekonombank ja mitmed kaitsetööstuse ettevõtted - sealhulgas Kalaðnikovi automaatide tootja. Samuti on nimekirjas maagaasifirma Novatek.

"Need sanktsioonid on märkimisväärsed," ütles USA president Barack Obama. "Aga need on ka täpselt sihitud, et neil oleks võimalikult suur mõju Venemaale, kuid võimalikult vähe negatiivset mõju Ameerika või meie liitlaste ettevõtetele," ütles Obama agentuuri Bloomberg vahendusel.

Samas ei kehtestatud seekord veel sanktsioone tervete majandusharude vastu.

USA valitsuse sõnul jätkab Venemaa Ukraina separatistide toetamist.

Brüsselis kolmapäeva õhtul alanud Ülemkogu eel ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel, et Venemaa ei ole andnud rahuldavat panust Ukrainas rahu taastamiseks.

Meetmete seas, mida kaaluvad Euroopa Liidu valitsusjuhid, on Euroopa Investeerimispanga ja võimalusel ka EBRD investeeringute peatamine Venemaale koos uute sanktsioonidega isikute ja juba ka ettevõtete vastu, millel on osa Krimmi annekteerimises ja olukorra destabiliseerimises Ukraina idaosas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. July 2014, 14:36
Otsi:

Ava täpsem otsing