Piret Reiljan • 26. november 2014 kell 11:48

Kust võisid andmed lekkida?

On võimalus, et avalikku andmebaasi jõudnud mobiilinumbrid pärinevad osalt Facebookist.  Foto: Veiko Tõkman

Äripäev on saanud mitmelt lugejalt kirja, et nende mobiilinumber on saidil whocall.info avalik koos nimega, mida nad kasutavad Facebookis, kuid mis pole nende pärisnimi.

See viitab, et üks võimalik lekkekoht, kust sait whocall.info on saanud inimeste mobiilinumbreid, on Facebook. Samuti on Google viimasel ajal hakanud nt Gmaili kasutajatelt mobiilinumbrit küsima, viidates turvalisuse kaalutlustele. Kuid on ka neid, kes ütlevad, et nad ei ole kumbagi keskkonda oma mobiilinumbrit sisestanud, aga whocall.info lehel on number siiski olemas.

"Sisestasin huvi pärast ka oma numbri antud lehele ja sain teada, kust andmed võivad pärineda. Nimelt ei kasuta ma Facebookis oma täisnime ja antud otsinguga tuligi vasteks minu Facebooki nimi," kirjeldas üks Äripäeva lugeja.

Viimasel ajal on palju on räägitud ka nutitelefonidesse laetavate rakenduste turvalisuse probleemidest.

Praegu pole teada, kust whocall.info andmeid kogus.

Äripäev avastas internetilehekülje, kus ripuvad üle maailma, sh Eesti inimeste mobiilinumbrid koos täisnimedega, kuigi inimesed on enda teada oma numbri operaatori juures salastanud ning pole seda kusagil avalikult jaganud.

Hetkel kuum