Piret Reiljan • 26 november 2014

Ekspert: ehk isegi õnnestub lekkimise koht tuvastada

Infoturbe ekspert Anto Veldre  Foto: Meeli Küttim

Kui leiab kinnitust, et mobiilinumbrite infobaas sisaldab numbreid, mille omanikud pole neid avalikustanud, siis suure kasutajatehulga pealt võib õnnestuda välja uurida, kuidas numbrid lekkisid, ütles infoturbe ekspert Anto Veldre.

"Tegemist on tänavu 30. oktoobril registreeritud domeeninimega ning selle omanikud ei ole avalikest allikatest tuvastatavad," kinnitas riigi infosüsteemi ameti ekspert Veldre Äripäeva avaldatud infot.

Veldre sõnul on meie keerulises maailmas tõesti võimalik, et keegi koondab kokku kõik internetist leitud ja eri aegadel ning eri viisidel kogutud telefoninumbrid ning koostab neist superandmebaasi. "Olukorda komplitseerib see, et mõne teise riigi seaduste kohaselt võib selline infokogumine ja serveerimine ollagi igati legaalne tegevus. Usun, et andmekaitse inspektsioonil on sel teemal oma sõna öelda," märkis ekspert.

Veldre lisas aga, et kui leiab kinnitust, et infobaas sisaldab numbreid, mis ei peaks olema avalikud ning nende omanikud kinnitavad, et nad ise pole numbrit avalikku käibesse andnud, siis suure kasutajatehulga pealt ehk isegi õnnestub välja uurida, kuidas need numbrid lekkisid. "Samas ei maksaks sinna otsinguvormi uusi numbreid ka juurde trükkida," arvas Veldre.

Äripäev avastas saidi whocall.info, kus ripuvad üle maailma, sh Eesti inimeste mobiilinumbrid koos täisnimedega, kuigi inimesed on enda teada oma numbri operaatori juures salastanud ning pole seda kusagil avalikult jaganud.

Hetkel kuum