• Jaga lugu:

    Ekspert: ehk isegi õnnestub lekkimise koht tuvastada

    Infoturbe ekspert Anto VeldreFoto: Meeli Küttim

    Kui leiab kinnitust, et mobiilinumbrite infobaas sisaldab numbreid, mille omanikud pole neid avalikustanud, siis suure kasutajatehulga pealt võib õnnestuda välja uurida, kuidas numbrid lekkisid, ütles infoturbe ekspert Anto Veldre.

    "Tegemist on tänavu 30. oktoobril registreeritud domeeninimega ning selle omanikud ei ole avalikest allikatest tuvastatavad," kinnitas riigi infosüsteemi ameti ekspert Veldre Äripäeva avaldatud infot.
    Veldre sõnul on meie keerulises maailmas tõesti võimalik, et keegi koondab kokku kõik internetist leitud ja eri aegadel ning eri viisidel kogutud telefoninumbrid ning koostab neist superandmebaasi. "Olukorda komplitseerib see, et mõne teise riigi seaduste kohaselt võib selline infokogumine ja serveerimine ollagi igati legaalne tegevus. Usun, et andmekaitse inspektsioonil on sel teemal oma sõna öelda," märkis ekspert.
    Veldre lisas aga, et kui leiab kinnitust, et infobaas sisaldab numbreid, mis ei peaks olema avalikud ning nende omanikud kinnitavad, et nad ise pole numbrit avalikku käibesse andnud, siis suure kasutajatehulga pealt ehk isegi õnnestub välja uurida, kuidas need numbrid lekkisid. "Samas ei maksaks sinna otsinguvormi uusi numbreid ka juurde trükkida," arvas Veldre.
    Äripäev avastas saidi whocall.info, kus ripuvad üle maailma, sh Eesti inimeste mobiilinumbrid koos täisnimedega, kuigi inimesed on enda teada oma numbri operaatori juures salastanud ning pole seda kusagil avalikult jaganud.
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.