Signe Sillasoo • 29. november 2014
Jaga lugu:

Asjatundja nõuanne: kuidas valida veini?

Vein
Vein  Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaupluses veiniriiuli ees seisjale jagab soovitusi 2014. aasta Eesti parim sommeljee Karel Veski, lisaks näpunäiteid Kalev Kesküla raamatust “Veinijuht”.

VALIKU TEGEMINE: Poodidesse on välja pandud veinid, mis on mõeldud enamasti kohe tarbimiseks. Valged veinid võiksid olla korjeaastaga 2–3 aastat varem, nad ei ole mõeldud pikalt hoidmiseks, punaveinid ehk 5–7 aastat. Ehk, kui näiteks punase veini pudelil on kirjas 2009. aasta, siis selle veini võiks juba ära juua.Soovitan proovimist alustada ühest marjasordist – võtta näiteks Saksamaa erinevate piirkondade, Moseli, Rheinhesseni, Rheingau Rieslingud ja proovida neid. Nad võiksid olla ühe aastakäigu omad. See annab aimu, kui erinevad need on.  

INFO SILDIL: Sildil vihjab veini magususele alkoholi protsent.Kui see on 11,5% ja enam, siis on enamasti tegemist kuiva veiniga, kui % kukub alla 11-10%,  siis tuleb veini juurde puuviljalist magusust, sest veini on jäänud natukene rohkem jääksuhkrut, mis pole alkoholiks käärinud.Lisaks kirjutavad paljud veinitootjad pudelile ka infot, milliste toitudega vein kokku sobib.

KVALITEET: Laialt on levinud arvamus, et vein läheb keldris või toanurgas seistes paremaks. Paraku on see pool tõtt. Paremaks lähevad pudelis laagerdudes täidlased tanniinirohked punaveinid, magusad valged veinid ning mõned tugeva happe ja struktuuriga valged veinid.

SÄILITAMINE: veini tuleks säilitada külili asendis, nii et kork oleks niiske. Kui kork kuivab, tõmbub see kokku ja hakkab õhku läbi laskma ning vein oksüdeerub, muutub lamedaks, pruuniks, kaotab värskuse ja läheb lõpuks äädikaks.  

KINGIIDEE: Soovitan osta kingiks magnum-pudelis veine, mis on 1,5 liitrised. Saada on nii vahuveine, valgeid kui ka punaseid veine.Magnum-pudelisse pannakse tavaliselt hea aastakäigu veinid. Need veinid pudeldatakse ja korgitakse käsitsi, mistõttu on nad natukene kallimad. Heade veinimajade magnum-pudelis veinid küpsevad ja arenevad aeglasemalt ja teistmoodi kui tavalises pudelis veinid. Selliseid pudeleid tavapoodidest enamasti ei leia, neid on saada vinoteekidest ja veinipoodidest.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt