• Jaga lugu:

  Venemaa ajakirjanik: kogu ettevõtlus kannatab

  Jaanuarist tõenäoliselt importkaupade hinnad kerkivad.Foto: Erik Prozes

  Ajalehe Delovoi Peterburg toimetaja Aleksandr Pirožkov ütles intervjuus Äripäevale, et keskpanga otsuse tõttu kannatab kogu ettevõtlus, sest firmad ei saa investeeringuid teha.

  Olukord ei tundu Venemaal praegu hea. Kuidas teil seal meeleolu on?
  Minul on suurepärane, kirjutan artiklit (naerab). Praegu kirjutame, et positiivse vastuse saanud klientide laenutaotlused lükatakse tagasi. Kuigi dokumendid on korras, ei taha pangad neile laenu anda, olles laenukohustused külmutanud. Ettevõtetel on raske turul raha leida, sest riik ja pangad ei anna laenu, mis tähendab, et neil on ka keeruline areneda. Keskpanga otsuse tõttu kannatab kogu ettevõtlus. Selge on, et nendes tingimustes ei saa investeerida. Keskpanga prognoos muutis inimesi murelikuks, sest pank ennustab SKP langust järgmisel aastal.
  Kas praegu valitseb Venemaal paanika või mitte?
  Börsidel on kindlasti paanika. Need, kes tegelevad finantsidega, nendel on paanika, aga tavalistel inimestel tänaval vaevalt. Nad mõistavad, et asi ei ole hea, eriti kui neil on pankades deposiidid. Poodides ei ole aga hinnad praktiliselt tõusnud. Inimestel on hea tuju, valmistutakse aastavahetuseks.
  Need, kes ostsid piletid välismaale minekuks, tegid seda siis, kui need olid odavad, aga reis ise läheb neile nüüd kaks korda kallimaks. Ilmselt kulutavad nad Euroopas kohal olles palju vähem raha või ei hakka sõitmagi.
  Mida poes ostetakse, mida mitte?
  Toiduaineid ikka ostetakse, asju ehk vähem, kuigi hiljuti oli buum, kus osteti väga palju autosid. Autod said isegi otsa. Inimesed mõtlesid sellele, et jaanuarist hinnad tõusevad, seega otsustati neid vana hinnaga soetada. Kõigile on selge, et jaanuarist importkaupade hinnad kerkivad.
  Toiduainete hinnad ei ole väga kasvanud. Kui rääkida juustust, mida ise ostan, siis Vene ja Valgevene oma ei ole väga palju kallimaks läinud. Valio juustu lettidel enam aga ei ole, partiid on otsa saanud.
  Rubla odavnemine on palkasid alla viinud.
  Seda näeb pigem hindades, inflatsioon tõuseb tasapisi. Räägitakse, et inflatsioon on praegu 10 protsendi juures, aga mina seda ei usu. Arvan, et see on kõrgem.
  Kas on tõsi, et võrreldes Äripäevaga on teie töötajate palgad 70 protsenti langenud?
  Ma ei tea, millised teie palgad on, aga minu oma ei ole rublades langenud, küll aga euro suhtes on see kaks korda kukkunud. Samas, eurodes ei ole mul vaja arvestada.
  Mis teie hinnangul lähiajal edasi saab?
  Oleme praegu analüütikutega rääkinud – paljud neist ei saa aru, mis toimub, sest Putin, kelle autoriteet on kõrge, lubas hiljuti, et spekulantidega tegeletakse, aga praegu on näha, et spekulandid ei karda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.