Marta Jaakson • 17. detsember 2014 kell 5:15

RaM Kooli lasteaed kohtusaagas

Rocca al Mare Kooli ASi juhataja Rein Rebane.  Foto: Andras Kralla, Äripäev

Veskimöldres asuv Rocca al Mare kooli lasteaed on juba titesamme tehes sattunud kurikaelte ohvriks, tagatipuks nõuab kaasomandi teine pool nüüd kohtu kaudu pea miljonit eurot.

2002. aastal lõi Hummerite müügi ja halbadega investeeringutega tuntuks saanud Jürgen Vester firma JT Investeeringud OÜ. Firma ostis Saue vallas Laagri alevikus Arco Investeeringutelt maatüki, plaaniga rajada sinna lasteaed.

Ehitus algas ning sõlmiti ka kokkulepped Rocca al Mare Kooli ASiga. Nimelt tegi 2003. aastal JT Investeeringud RaM Koolile ettepaneku tulla opereerima nende ehitatavasse lasteaeda. Aasta lõpuks oli aga selge, et ehitaja ei suuda kuidagi mitmeid kordi muudetud objekti valmimistähtaegadest kinni pidada ja nende jätkamise korral osutub ehitus liiga kalliks.

RaM Kool lõpetas lepingu ning Rocca al Mare Kooli emaettevõte Rocca al Mare Koolimaja võttis liisingulepingu üle. Kool sai endale Vesteri hapuks läinud ettevõtmise, ostes ühe kolmandiku krundist. Ülejäänu jäi Vesterile alles. RaM Kooli juhatuse esimees Rein Rebane selgitas, et põhjus, miks toona vaid üks kolmandik krundist soetati, oli lihtne: lasteaial ei olnud nii suurt krunti vaja ja Vester ei olevat tahtnud ka kogu maad ära anda.

2004. aastal ehitas KMG ehitus koolimaja valmis ning juba aprillis avas lasteaed uksed. Lasteaed tegutses maatükil heauskselt ja lootis niiviisi ka jätkata.

Vester tegutses edasi kahe firma alt. Esialgu Consept Plus OÜ-ga ja siis Senior Village OÜ-ga. Viimane aga pankrotistus ja 2011. aastal müüs maatüki enampakkumisel kahekümne tuhande euroga Vello Putki firmale OÜ Majax Haldus.

2003. aastal müüs Vester Rocca al Mare Kooli emafirmale Rocca Al Mare Koolimaja ASile ca 14,9 miljoni krooni eest 1/3 suuruse mõttelise osa lasteaiaga hoonestatud kinnistust.

2004. aastal võttis Rocca al Mare Kooli AS Hansa Liisingu osa üle ja lõpetas lasteaia ehitamise. Lasteaed avati 2004. aasta aprillis.

2011 läks Jürgen Vesteri firma Senior Village OÜ pankrotti ja müüdi enampakkumisel Vello Putki firmale Majax Haldus.

Putk tahab 740 000 eurot

Putk on varem meedias kajastust leidnud 2005. aastal, kui riigikontroll avastas kunstiakadeemia endise rektori Ando Keskküla ajal ülikooli juures tegutsenud sihtasutuse G9 kahtlased rendilepingud. Nimelt oli Putk toona G9 juht, kes sõlmis kaheksa ebasoodsat rendilepingut. 2005. aastal kirjutas Postimees, et kui Putk juhi kohalt lahkus, oli olukord segane ning mehe isiklik raha ja sihtasutuse raha olid segamini. Täielikust kahjumist päästis sihtasutuse G9 uus juhatus.

Putki Majax Haldus ostis kaks kolmandikku maatükist ja soovib kaasomandi lõpetada ning oma osa eest saada RaM Koolilt 740 000 eurot. Kool on nõus maksma 30 000 eurot. Nõudmises tugineb Putk hindamisaktile, mis on tehtud kogu hoonestatud kinnistule. Kool aga ei olnud nõus talle vastu tulema, põhjendades, et nõutav summa on ebamõistlik, mille peale andis Putk kooli kohtusse.

Esimeses astmes otsustas kohus, et maatükid tuleks reaalosadeks jagada. Kool saaks lasteaiaga krundiosa ja Putk ülejäänud osa maast.

Putk aga on arvamusel, et ringkonnakohtust saadetakse kohtuasi tagasi esimesse astmesse. „See on alles ringkonnakohus. On väga suur tõenäosus, et kohtuasi saadetakse esimesse astmesse tagasi, sest see oli tõeline rämps,“ ütles ta. Tema sõnul ei ole tal midagi lasteaia vastu, kuid pank olevat seadust rikkunud ja kohtule valetanud.

Putk ei ole oma sõnul mingil juhul nõus kooli pakutud 30 tuhande euroga kompromissile minema, kuna temal kui firma omanikul ja juhil on vastutus. „Kui mina satun näiteks mind teenindava panga ees võlgnevusse - võtan SEB pangast laenu ja satun makseraskustesse -, siis pank küsib, miks ma olen oma vara sellise näotu summa eest realiseerinud, ja paneb mind isiklikult vastutama,“ selgitab ta. Putk ütleb, et on valmis minema kompromissile, kui saab RaM Koolilt mõistliku pakkumise.

„Ma ei taha sellest varast mingisugust kasu saada. Ma ostsin selle vara 20 000 euroga ja kui mulle kuulub sellest 2/3 ja see vara minu käest võõrandatakse, siis ma pean hüvitatud saama,“ rõhutas Putk.

Rocca al Mare kooli juht Rein Rebane nendib, et oleks kool probleeme ette näinud, oleks maatükk kohe täies mahus välja ostetud. „Me pidasime oma lasteaeda heauskselt edasi ja nendele teemadele väga ei mõelnud, et saabub mingi kalapüüdja, kes ostab selle kaks kolmandikku kaasomandis maast 20 000 euroga ära ja täna küsib selle eest 740 000 eurot, öeldes, et ka lasteaed kuulub kahe kolmandiku osas talle - samas panemata sinna sisse sentigi, ka ehitusse,“ on Rebane nördinud.

Perspektiivina näeb Rebane, et maatükk jagataks vastavalt kaasomandi proportsioonile.

Tallinna ringkonnakohtu otsus avaldati osapooltele eile, ent kuna see polnud veel jõustunud, ei soostunud osapooled asja kommenteerima.

„Meie jaoks on kohtu otsus positiivne ja oleme sellega rahul. Kuid kuna otsus pole jõustunud, siis detaile me veel ei kommenteeriks,“ teatas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Hetkel kuum