Pille Ivask • 31. detsember 2014
Jaga lugu:

Leedukad tervitavad eurot

Eurokupüürid.
Eurokupüürid.  Foto: epa

Varem euro suhtes skeptilised leedukad on oma suhtumist ühisrahasse muutnud, kirjutab Wall Street Journal.

Leedu on kolmest Balti riigist viimane, kes eurole ühe läheb. Euro hakkab ametlikult Leedus kehtima alates neljapäevast, 1. jaanuarist.

Kui möödunud aasta juuni arvamusküsitluse tulemuste põhjal pooldas eurole üleminekut 41% leedukatest, siis tänavu detsembris oli pooldajate protsent tõusnud 63ni.

Leedukate entusiasmi kasv euro suhtes võib olla põhjustatud sellest, et viimane aasta on taas tõstnud päevakorda Lääne probleemid Venemaaga. Leedu on viimasel ajal Venemaa suhtes väga kriitiline: president Dalia Grybauskaitė nimetas Venemaad läinud kuul terroristlikuks riigiks.

Mitmed Leedu poliitikud on väitnud, et euroalaga liitumine kindlustab riigi julgeolekut. Kuigi leedukad kardavad, et euroga kaasneb hinnatõus ning aeglasem majanduskasv, loodetakse siiski enamasti, et ühisraha aitab kaasa majanduslikule stabiilsusele.

Leedu saadik Euroopa Parlamendis Petras Auštrevičius ütles, et eurotsoon on liidu tuum. „See saadab Venemaale tugeva sõnumi, et sellist alternatiivi, nagu Euroopale selja keeramine, ei eksisteeri,“ lausus ta. 

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt