Äripäev • 13 jaanuar 2015

Bermanid lahkusid BLRT juhatusest

Fjodor Berman  Foto: Andras Kralla

Eile sai tööstuskontsern BLRT Grupp uue juhatuse, kuhu ei kuulu enam Fjodor, Mark ja Igor Berman. Senisest juhatusest ainsana jätkab Anatoli Onolov.

Lisaks Onolovile kuuluvad BLRT Grupi juhatusse veel Veronika Ivanovskaja ja Georgi Grigorjan.

Juhatuse esimeheks saanud Ivanovskaja töötab BLRTs 16 aastat, viimased viis on ta kuulunud grupi nõukogusse. Grigorjan on olnud 12 aastat BLRT tütarettevõtte Elme Metall juht.

BLRT pressiteate kohaselt hakkab Igor Berman tegelema ühisettevõtte Elme Messer Gaas projektidega, Mark Berman pühendub kalakasvatuskomplekside ehitamisele ja grupi stividoriteenustele ning Fjodor Berman keskendub kontserni restruktureerimisele.

Fjodor, Igor ja Mark Berman.  Foto: Raul Mee

Äripäev kirjutas varem, et ASi BLRT Grupp väikeaktsionär Mihhail Gnidin esitas 2012. aasta sügisel kohtusse hagi, milles palus tühistada BLRT üldkoosolekul enamusaktsionäride häälte toel vastu võetud otsuse dividende mitte maksta, sest see otsus on tema hinnangul ebaseaduslik ja majanduslikult põhjendamata.

Harju maakohus leidis, et BLRT suuromanike otsus mitte maksta 2011. majandusaasta eest dividende on seadusega vastuolus ja kehtetu, sama kinnitas ka Tallinna ringkonnakohus, jättes maakohtu otsuse jõusse.

Mihhail Gnidinile kuulus sel hetkel ligi 12% BLRT Grupi A-aktsiatest ja 17% B-aktsiatest.

"Otsuse tühistamine ei tähenda automaatselt, et äriühing on kohustatud dividende välja maksma ega ka seda, et dividendide maksmist 2011. aasta eest uuesti otsustades on aktsionärid kohustatud hääletama dividendide välja maksmise poolt," selgitas BLRT õigusdirektor Rainer Osanik Äripäevale.

Mullu juulis kirjutas Äripäev, et investeerimisfirma Brave Capital OÜ ostab kokku Fjodor Bermani suuromandis laevanduskontserni BLRT aktsiad või ettevõtteid, mis neid omavad.

Brave Capitali omanik ja juhatuse liige Veljo Kuusk jäi toona uudist kommenteerides tagasihoidlikuks, tõdedes, et ettevõttel on juba pikka aega olnud huvi osalemise suurendamisest. Brave Capitali osalus BLRTs oli paar aastat tagasi umbes 1%.

Lisaks kirjutas Äripäev toona, et kontserni juhtkond ei ole dividendide väljamaksmise otsust vastu võtnud. Vaidluses on seljad kokku löönud vähemusaktsionärid Mihhail Gnidin, Valeri Kovalenko ja Brave Capitalile kuuluv NSC Investments OÜ.

 

Hetkel kuum