Marta Jaakson • 23. jaanuar 2015 kell 13:30

VKG: Maris Lauri pakkus päästva lahenduse

VKG juhatuse esimees Priit Sarapuu  Foto: Andres Haabu

VKG juhi Priit Rohumaa sõnul päästaks rahandusminister Maris Lauri pakutud lahendus firma viieks aastaks.

Rahandusminister Maris Lauri pakkus välja muuta aastane kaevandamismäär perioodipõhiseks, et ühel aastal kaevandamata jäänud põlevkivi saaks kasutada samadel tingimustel kümne aasta keskmise piirmäära raames tagantjärele.

„See meid viieks aastaks päästab. Siis saame kaevandada kogu oma mahu. Selge on see, et viie aasta pärast või selle aja sees tuleb aastased piirangud üle vaadata,“ kommenteeris Rohumaa.

Ta lisas, et kui riigikogu ministri ettepaneku vastu võtaks, oleks see lühiajaliselt kindlasti lahendus. Küll aga nentis ta, et praeguse riigikogu tööplaani arvestades ei saaks seda vastu võtta lähipäevil. „See on igati positiivne samm õiges suunas, loodame, et see ei jää pelgalt spekulatsiooniks,“ märkis Rohumaa.

Ta lisas, et sel teemal oli eile ka arutelu riigikogus, kus mäetööstuste töörühm samuti taolise seisukoha vastu võttis.

Rohumaa sõnul on kaks võimalust ettepanek ellu viia. Üks on see, et keskkonnaminister teeb oma käskkirja ümber. „Kuna aga ministeerium on jäigal positsioonil, et ta ei tee seda ilma seadusemuudatuseta, siis seaduse muutmine on sel juhul ainus tee,“ lausus Rohumaa.

Hetkel kuum