Mari Mets • 14. aprill 2015 kell 12:45

Ettevõtjad maksid IRLi megakampaania eest heldelt

IRLi reklaam, kus Juhan Parts näitab munade peal, kuidas erakonna maksureform töötab.  Foto: IRL

Täna avalikustatud Isamaa ja Res Publica Liidu valimiseelsetest annetustest selgub, et suurettevõtjad panustasid märkimisväärselt tänavuse kalleima poliitkampaania kinnimaksmisse.

IRLi suurimad toetajad olid ettevõtjad, kes on ka ise erakonna liikmed. Erakonna valimiseelne kampaania läks maksma 1,14 miljonit eurot, aasta esimese kolme kuuga teenis IRL 71 annetajalt kokku 265 472,49 eurot. Koos liikmemaksude ja riigitoetusega teenis erakond 574 153,36 eurot, mis on pool kampaaniale kulunud summast.

Erakonna suurm annetaja oli endine purjetaja ja praegune ettevõtja Toomas Tõniste, kes kandis aasta esimeses kvartalis erakonna kontole kolmes jaos kokku 33 000 eurot.

Talle järgnes kohe samuti kolmes jaos kantud 30 000 euroga Veiko Tišler, kes on erakonna liige ja samuti Tallinna Sadama nõukogu liige. Tišler ütles Äripäevale, et ta on rahul, et IRL valitsusse sai, aga erakonna valimistulemus ise oleks võinud parem olla. „Ma ei tea, kas ma igal aastal päris annetan, aga enne valimisi kavatsen ikka annetada, sellega kaasnevad alati suured kulutused,“  sõnas Tišler.

Reet Roos kandis oma koduerakonna kontole kolmes jaos kokku 25 200 eurot. Talle järgnesid 20 000eurose annetusega endine Res Publica minister Olari Taal ja Jüri Käo. Hillar Teder annetas IRLile 15 000 eurot.

Vennad Oleg ja Andres Sõnajalg annetasid IRLile kahe peale 11 000 eurot. Nad annetasid ka sotsidele, Vabaerakonnale ja EKRE-le, kuid neile pea kümme korda vähem, vaid paar tuhat eurot.

Wendre omanik Peter Hunt annetas IRLile 10 000 eurot, samamoodi ka IRLi liige, ettevõtja Siim Kabrits.

Vastne rahandusminister Sven Sester, kaubandus-tööstuskoja juht ja ehitusettevõtja Toomas Luman, reisiärimees Tiit Pruuli, IRLi peasekretär Tiit Riisalo, Lemeksi juht Jüri Külvik ja IT-ettevõtja Jaan Pillesaar panustasid kõik 5000 euroga. Pillesaar toetas 3000 euroga ka Vabaerakonda.

IRLi poliitikutest annetas Kaia Iva 5400 eurot, Siim-Valmar Kiisler 3300 eurot, Juhan Parts 300 eurot, Annely Akkermann 2300 eurot, Rein Kilk ja Erki Nool kumbki 2000 eurot.

Riigikokku kandideerinud, kuid sinna mitte pääsenud ajakirjanik Tiina Kangro annetas IRLile 1996 eurot. 

Hetkel kuum