Yellen: me ei saa riskida majanduse ülekuumenemisega

Föderaalreservi juht Janet Yellen  Foto: Bloomberg

Föderaalreserv ei oota intressimäärade tõstmisega liiga kaua, sest „oht on, et majandus võib üle kuumeneda,“ ütles Fedi juht Janet Yellen oma tänases kõnes.

Rhode saarel rääkides ütles Yellen, et tõenäoliselt tõstab keskpank intressimäärasid juba sellel aastal. Yelleni puhul oli tegemist enesekindluse märgiga, sest paljude majandusteadlaste sõnul on ta pigem äärmiselt ettevaatlik.

„Kui majandus jätkab paranemist nii nagu ma ootan, siis on igati kohane mingi hetk sellel aastal võtta see samm ette ja hakata tõstma baasintressimäärasid,“ ütles Yellen. See tähendab, et Fed võib intressimäärasid tõsta juba septembris.

Samas märkis Yellen, et USA majanduse esimese kvartali nõrk kasv teeb murelikuks ning uusi töökohti ei looda enam nii tempokalt. Ka palgad ei ole erilist kasvu näidanud. Esimeses kvartalis aeglustus USA majanduskasv 0,2protsendini.

Yellen tunnistas, et „tema arvates pole nad majanduse taastumise osas veel päris seal, kus tahaks“.

Kuigi Fedi juht usub, et intressimäärade tõstmine toimub juba täna, on ülimalt ebatõenäoline, et intresse hakatakse tõstma juba juunis. Majanduse aeglustumine sunnib tõstmist edasi lükkama.

Nüüd usuvad enamus eksperte, et tõus tuleb kõige suurema tõenäosusega septembris. Veel tähtsam on tegelikult see, mida teeb Föderaalreserv pärast esimest intressimäärade tõusu. Kas tõstmist jätkatakse ka järgmistel kuudel?

Hetkel kuum