Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hiiu gasell kasvab kõhutunde pealt

    Hiiumaa ehitusfirma LeVa omanikud Lembit ja Kaja Vainumäe oma koduaias.Foto: Väinu Rozental

    "Kui kõhutunne ütleb, et me ei võta seda objekti, siis me ei võta," räägib Hiiumaa vanima ehitusfirma AS LeVa omanik Lembit Vainumäe. "Ei taha hiljem inkassofirma kaudu saamata jäänud raha taga ajada ja omale halle juukseid juurde tekitada."

    AS LeVa majandustulemused (eurodes)aasta    käive    puhaskasum2010    458 508    27022011    156 941    19842012    174 487    28872013    251 681    19 273

    Allikas: AS LeVa

    Ehitusfirma LeVa omanikud Lembit ja Kaja Vainumäe on veerandsada aastat arendanud firmat teadmisega, et edu tagab kvaliteetne töö, sõnapidamine ja korrektne paberimajandus. Aastaid Hiiumaa edukamate ettevõtete edetabelis figureerinud perefirma LeVa pääses tänavu esimest korda ka Gaselli TOPi, platseerudes 449. kohale.
    Lembit Vainumäe ütleb alustuseks, et ehkki kirjade järgi on tema perefirma juht, keerab kael alati pead sinna, kuhu vaja. Kaela all mõtleb ta loomulikult oma abikaasa Kajat. "Tänu sellele meie ettevõte ligi kakskümmend viis aastat tegutsenud ongi," möönab ta.
    Kaja Vainumäe ei ütle pea ja kaela jutu kohta midagi, küll aga rõhutab, et pigem on ta Lembitule seljatugi. "Ta saab alati toetuda minule, kui mingi probleem on ja tuleb operatiivselt tegutseda," lausub Kaja Vainumäe. "Kui tuleb hommikul kiiresti Tallinna minna mingeid asju ajama, siis põrutangi Tallinna. Või kui objektil on kiire moment, võtan kasvõi kellu kätte ja teen tööd. Need kogemused on mul olemas, jänni ma ei jää."
    Ühendasid töö ja hobi
    Juttu ajame Kärdla linnapiiril asuvas Vainumäede koduaias, taustaks eramu, kus kõik aknad ja ukseavad on kaarega. Lisaks omapärasusele ja ilule on sellel ka praktiline otstarve - 2.02 pikk peremees saab ühest ruumist teise liikuda kummardamata.
    Lembit Vainumäe kinnitusel on tal vedanud, et tema töö ja hobi on üks ja seesama. "Ma naudin, mida ma teen, näiteks oma maja ehitades," räägib müürsepp-pottsepa eriharidusega Lembit Vainumäe. Maja välisfassaadi ehib klombitud paekivi, kus iga kivi on millimeetrise täpsusega eraldi välja lõigatud.

    Asutatud 6.12.1990.Hiiumaa vanim tegutsev ehitusfirma, tegutseb peatöövõtjana.Juhataja Lembit Vainumäe.Omanikud: 66% Lembit Vainumäe ja 34% abikaasa, nõukogu esimees Kaja Vainumäe.Gaselli TOPis 449. kohal.Töötajaid 2.2014. aastal oli käive 299 389 eurot ja kasum 58 100 eurot.6.12.1990 - alustas tegevust tootmiskooperatiivina.11.10.1996 - registreeriti AS LeVa.1996 - Hiiumaa Ettevõtjate Liidu asutajaliige.1997 - Eesti Kaubandus-Tööstuskoja liige.1997 - hakkas esimese Hiiumaa ehitusfirmana pakkuma ehituse koguriskikindlustust (CAR) ehk kaheaastast garantiid läbi kindlustusfirma.2006 - senised palgalised ehitajad lahkusid töölt ning LeVa hakkas ehitustöid pakkuma peatöövõtjana.

    Lembit Vainumäe on eluaeg ehitaja olnud. Kui ta Kajaga 1984. aastal Hiiumaale kolis, alustas ta Hiiu KEKis tavalise labidamehena ja mõned aastad hiljem oli juba noortebrigaadi brigadir.
    Oma firmaga, täpsemalt tootmiskooperatiiviga alustasid Lembit ja Kaja 1990. aasta detsembris. "Täiesti nullist alustasime, isiklike tööriistadega ja esimest tööautot rentisime ühelt firmalt," meenutab Lembit. "Alustades ei olnud meil eesmärgiks saada suureks ehitusfirmaks. Meile oli tähtis, et meil oleks oma aeg, mida saame planeerida, ja teha seda tööd, mida teha tahame."
    Kaja Vainumäe võtab abikaasa sõnasabast kinni ja lisab, et tegelikult on nad oma aega planeerides paratamatult kimpu jäänud. "Meie põhitellijad on nö suvehiidlased ehk need, kes tulevad saarele reedel ja lahkuvad pühapäeval," selgitab ta. "Ainus aeg meiega kohtumiseks on neil seega nädalavahetus. Meie jaoks tähendab see aga nädalaringset tööpäeva."
    Ümberkorraldused ehitusbuumi tõttu
    Üheksa viimast aastat on LeVa tegutsenud peatöövõtjana, enne seda olid firmas ehitajad palgal. Kõik nad lahkusid ehitusbuumi ajal 2006. aastal omal soovil, peamiselt Soome paremat palka teenima. Nüüd on needsamad mehed Soomest tagasi, loonud Hiiumaal oma ehitusfirmad ning teevad LeVale allhanget. Aga enam ei küsi nad LeVa omanikelt suuremat palka, vaid teevad pakkumisi, et allhanketöid saada.
    "Mina garanteerin alltöövõtjatele alati lepingujärgse tasu," kinnitab Lembit Vainumäe. "Kui me oleme omavahel lepingu teinud ja käed löönud, võib alltöövõtja kindel olla, et tasu tehtud töö eest ta ka saab. Näiteks ootasin ma ühelt tellijalt kolm aastat raha, ent alltöövõtja sai oma töö eest tasu tähtaegselt vastavalt lepingule LeVa omavahenditest."

    Tiit Asumets, plastitootja ASi DALE LD juhataja:LeVa on meile aastate jooksul üsna palju ehitanud. Nad on renoveerinud meie vanu hooneid ja ehitanud ka uusi maju. Näiteks eelmisel aastal sai valmis uus tehasehoone ja peatselt hakkavad nad laiendama varjualust, kus me toorainet hoiame. LeVa ehitatud objektid on väga kvaliteetsed, nende tegemised on läbimõeldud ja alati tellijaga kooskõlastatud.Kui mõnel teisel ehitusfirmal juhtub aps, siis ütleb selle juht, et no läks niimoodi. Lembitul (ASi LeVa juht Lembit Vainumäe - toim.) tavaliselt apse ei juhtu ja kui vahel harva ka juhtub, teeb ta selle kohe ringi. Ja loomulikult teeb ta seda oma kulu ja kirjadega.Tunnen Lembitut hästi, ta on sõnapidaja. Mis ütleb, nii on, mida lubab, seda teeb. Tema on see mees küll, kellega ma alati luurele läheksin.

    Vainumäede sõnul kehtib ehituses reegel, et tark ei torma, sest vastasel juhul kannatab töö kvaliteet. Lembit Vainumäe meenutab mullust juhust, kui alltöövõtja tahtis esmaspäeva hommikul sõita tõstukiga mõned päevad varem valatud betoonpõrandale.
    "Mehed põhjendasid, et igal objektil minnakse sellisele põrandale peale," räägib Lembit Vainumäe. "Ma ütlesin, et need on teised objektid, aga siin on LeVa objekt ja siia peale te tõstukiga ei lähe. Hiljem tulid oma tellingutega, panid need üles ja tegid töö ära. Kui nad tõstukiga oleksid peale läinud ja põrandasse oleksid praod tekkinud, kes siis oleks vastutanud."
    Oma töö üle uhked
    Vainumäede sõnul on Hiiumaal üksjagu objekte, mille üle nad tunnevad uhkust. Üheks näiteks toovad nad 1997. aastal valminud Hiiumaa muuseumi, mille käidavamat, keskmist osa renoveeris AS LeVa. "Kui vaatad seda tammepuust kalasabaparketti, mis sai pandud, siis tänaseni on selline tunne, nagu oleks see äsja tehtud. Ja ühtki seina pole siiani olnud tarvidust üle värvida, sest seal sai kõik tehnoloogiliselt õigesti tehtud."
    Lembit Vainumäe on aktiivne ja hoolas mitte ainult ehituses vaid ka ühiskondlikus töös. Ta on Hiiu valla volikogu liige, Hiiumaa mentorklubi liige ja staažikas veredoonor. "Kui nüüd homme linna minek on, täidan kodanikukohust, sest homme saab eelmisest doonorikorrast täpselt kaks kuud täis," lausub Lembit Vainumäe.
    Ajakirjaniku vaheküsimusele - linna? Kas Vainumäed ei ela siis linnas? - vastab Kaja Vainumäe muiates: "Kui hiidlane ütleb, et ta läheb linna, siis ta läheb Tallinna."

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    ASi LeVa omanikud Lembit ja Kaja Vainumäe:

    Elu õpetab, aga elu õpetus on kibe-kibe. Ja Hiiumaa tingimustes on see väga kibe. Eriti siis, kui sa hiidlane ei ole ja sul sugulasi Hiiumaal ei ole. Oleme Hiiumaal elanud üle 30 aasta, ent teatud inimeste jaoks oleme ikka võõrad. Sest me ehitame teistmoodi, mõtleme teistmoodi, teeme asju teistmoodi. Algusaastatel mõtlesime mitu-mitu korda, et tõmbaks siit Hiiumaalt minema. Miks me peame siin oma ajusid komposteerima mingite mõttetute probleemidega. Aastad möödusid, meil on kokkuhoidlik pere, oleme siinsesse firmasse palju investeerinud ja nüüd me enam nii ei mõtle. Ja kui elu oleks kogu aeg magus, siis läheks kah imalaks ära.

    Mis on kiire kasvu põhjused?
    Aastatel 2011-2013 kasvas ASi LeVa ärikasum 75,18 korda ja käive 1,60 korda.1. Ehitustööde kvaliteet. ASil LeVa pole töödejuhatajat, ehitusobjektidel hoiab silma peal juhataja ja põhiomanik Lembit Vainumäe ise. Tavaliselt käib ta igal objektil mitu korda päevas ja kui vaja, siis ka nädalavahetustel. Vainumäe tahab hoida kõike oma kontrolli all, et töö tehtaks korrektselt. Ta on seda meelt, et isegi kui tähtaja tõttu on töödega ülikiireks läinud, et tähenda see seda, et kvaliteet võib alla minna.2. Valitud objektid. LeVa ei jookse iga tellimuse peale, sest tuntud tegijana Hiiumaa ehitusturul saab firma valida pakutavate objektide hulgast, mida võtab ette ja mida mitte. Lembit Vainumäe kinnitusel usaldab ta päris palju kõhutunnet ja üldjuhul pole see teda alt vedanud. "Ma küll tutvun pakutava objektiga ja sageli teen ka hinnapakkumise ära, aga kui kõhutunne ütleb, et me ei võta seda objekti, siis me ei võta," räägib Lembit Vainumäe. "Ma ei taha hiljem inkassofirma kaudu saamata jäänud raha taga ajada ja omale halle juukseid juurde tekitada."3. Tellijate nõustamine. LeVa kliendid on peamiselt erakliendid ja neile pakutakse võtmed kätte paketti. LeVa konsulteerib oma kliente ja pakub neile parimaid ehituslahendusi ning -materjale.
    Ehitajate kolm soovitust
    1. Kas tahad ettevõtlusega tegeleda? Tee endale kõigepealt selgeks, kas tegeled ettevõtlusega lihtsalt sellepärast, et midagi peab tegema, või teed seda sellepärast, et see sind huvitab. Kas oled firma nimel valmis 24/7 ohverdama ennast? Kui oled, siis on kõige tähtsam mitte alla anda. Tuleb olla järjepidev.2. Maanda riskid. See tähendab tööd objektiga enne hinnapakkumist. Näiteks vaata, kus kasvavad puud ja kuidas kraanaga manööverdada saab. Mõõda ära kilometraaž objektini, et teada saada, kui palju aega kulub meestel tööle sõiduks. Mõtle kõik oma peas läbi enne, kui esitad hinnapakkumise. Riske aitab maandada ka see, kui kõik paberid - lepingud, hinnapakkumised jms - on korrektsed.3. Hoia kliendiga pidevat sidet. Kaugtellijate puhul - peame mandriinimesi või soomlasi silmas - kasutame info vahetuseks fotode süsteem. Kui tellija tahab olla kursis, kuidas mingi konkreetne asi välja tuli või tööetapp ehitusel toimus, saadame talle nutitelefoniga kasvõi igal õhtul pildid.
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetab LHV
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.