Mait Kraun • 3. august 2015 kell 20:51

Börs: nafta järsk langus vedas turud alla

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiaturud olid täna languses, sest tooraineturg hakkas uuesti kukkuma – Brent toornafta kukkus alla 50 dollari barrelist esimest korda alates jaanuarist, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks odavnes 0,3 protsenti 2098 punktini. Brent toornafta kukkus 5,2 protsenti 49,52 dollarini barrelist – tegemist on kuue kuu madalaima tasemega. WTI toornafta odavnes 4,2 protsenti ja lõpetas päeva 45,17 dollaril barrelist. Tooraineturul kukkusid ka metallid, teraviljad ja bensiin. See põhjustas maailma suurimate energiafirmade ja kaevandusettevõtete aktsiate hinnalanguse.

Eelmise nädala jooksul tõusis USA puurtornide arv viie võrra 664-ni, selgub Baker Hughes andmetest. Varemalt on investorid arvanud, et riigi naftatoodang on oma tipu juba saavutanud. Puurtornide arvu kasv näitab hoopis pakkumise suurenemist, mis mõjub nafta hinnale survestavalt.

Ülepakkumise mured suurenesid ka Iraani tõttu – riigi naftaminister ütles, et Iraan suudab pärast sanktsioonidest loobumist naftatoodangut suurendama hakata juba nädala möödudes, teatas ANZ oma raportis.

Ka nõudluse poole pealt pole olukord sugugi optimistlik. Hiina import on olnud vaatamata negatiivsetele majandusandmetele stabiilne, aga märgid nõudluse nõrgenemisest tulevikus on olnud piisavad, et naftaturu langusele kaasa aidata.

„Me oleme mures maailmamajanduse kasvu ja toorainete järsu languse pärast,“ ütles investeerimisfirma Service & Associates rahahaldur Randy Warren. „Föderaalreserv ütleb, et nad teevad intressimäärade tõusu otsuse vastavalt majandusandmetele. Kas tõesti? Seni tulnud andmed ei ole paljutõotavad. Ei tundu loogiline intresse tõstma hakata.“

Kulla hind kukkus 0,5 protsenti ja unts maksab 1089 dollarit.

Hetkel kuum