Äripäev • 10. august 2015 kell 7:44

Töötuna arvel 26 000 tööjõulist elanikku

Tööd pole.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Juulis jäi registreeritud töötute arv võrreldes juuniga samale tasemele. Kuu lõpus oli töötuna arvel 26 002 inimest ehk 4,1% 16aastasest kuni pensioniealisest tööjõust, teatas töötukassa.

Seakatku või selle ohu tõttu suletud farmide ja lihatööstusega seotud töötajaid ootab ees võimalik koondamine, hoiatavad ametiühingud.Seakasvatustes on tööl tuhandeid inimesi ning paljudes farmides on koondamised on juba ees. "Mõju on suurem kui vaid seafarmid - rohkem või vähem tõmbavad otsi kokku ka söödatööstus, transport, toiduainetetööstus. Seakatk ohustab mitut tööstusharu ning koondamised tähendavad sadadele peredele kindlasti tõsist majanduslikku lööki," ütles ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson.Petersoni sõnul tuleks olukorda tõsiselt hinnata ning vajadusel otsida piirkondadest juba täna laienemisplaanidega tööandjaid ning asuda varakult koondatute ümberõppele.

Kõrgeim oli juulis registreeritud töötuse määr jätkuvalt Ida-Virumaal (8,4%) ja Valgamaal (7,6%) ning madalaim Harjumaal (3,1%) ja Tartumaal (3,2%).

Suurima osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid juuli lõpus lihttöölised (18%), oskustöötajad ja käsitöölised (18%) ning teenindus- ja müügitöötajad (17%).

Juuli jooksul lisandus juuniga võrreldes rohkem uusi tööpakkumisi. Kuu jooksul lisandus 5162 uut tööpakkumist, millest 47% sisestati töötukassa portaali kaudu. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 9204. Kõige suurem osakaal vahendatavatest töökohtadest oli teenindus- ja müügitöötajatele (21%). Järgnesid oskustöötajatele ja käsitöölistele (19%) ning lihttöölistele (17%) pakutavad töökohad.

Töötukassa maksis juulis töötuskindlustushüvitist 9211 inimesele ehk 31% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 396 eurot ning hüvitisteks maksti kokku ligikaudu 3,1 miljonit eurot. Ligikaudu 124 euro suurust töötutoetust sai juulis 7281 inimest ehk 24% kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa juulis 839 inimesele. Keskmine juulis määratud hüvitis oli 1542 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 1,2 miljoni euro.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa juulis 93 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 1506 eurot ning hüvitisteks maksti juulis üle 249 tuhande euro.

Hetkel kuum