Äripäev • 26. august 2015 kell 8:45

Maksuvõlgadega ettevõtete arv on taas tõusuteel

Maksuvõlgadega ettevõtete arv on taas tõusuteel.  Foto: Panthermedia/Scanpix

2015. aasta esimesel poolel on maksuvõlgadega ehk riigile võlgu olevate ettevõtete arv pöördunud viieaastase langustrendi järel taas tõusule, selgub Krediidiinfo värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast.

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal suurenes aastaga 4,6 protsendilt 5,3 protsendile, kokku on võlgu 3634 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal on suurenenud pea kõikides tegevusalades, neist suurima osakaaluga on majutuse ja toitlustuse (10%), ehituse (9,4%) ja töötleva tööstuse sektor (8,6%). Maksuvõlgadega ettevõtete arv on suurenenud ka kõikides maakondades.

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas mõõdukat vähenemist ning kokku on maksehäiretega ettevõtteid 3,1 protsenti ehk 2125. Kõige rohkem on maksehäiretega ettevõtteid majutus- ja toitlustussektoris (7,2%) ning ehitussektoris (5,4%).

Samuti on aastaga vähenenud võlasummad. Maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid (-3,7%), moodustades kokku veidi üle 33 miljoni euro. Keskmine maksehäire summa oli 871 eurot. Kolmveerand maksehäirete kogusummast kuulus kahele sektorile – ligi 46% mäetööstuse ja töötleva tööstuse sektorile ning 23% veonduse ja laonduse sektorile.

Maksuvõlgade summa ehk ettevõtete võlad riigi ees vähenesid (- 5,5%), moodustades kokku 23,3 miljonit eurot. Keskmine maksuvõla summa oli 2241 eurot. Kogusummast ligi kolmandik kuulus jae- ja hulgimüügi sektorile, 20% tööstussektorile ning 14% ehitussektorile.

Kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal on küll 2015 esimesel poolaastal pisut suurenenud, kuid jääb siiski madalale tasemele (11,9%), aktiivse konkurentsi tingimustes võiks vastav näitaja olla 12-15 protsendi piirides. Samal ajal on teistest valdkondadest pea kaks korda kõrgema krediidiriskiga (23,3%) majutus- ja toitlustussektor, kus igal neljandal ettevõttel on suur võla tekkimise oht.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Krediidiinfo maksehäireregistri ning maksu- ja tolliameti andmetel. Valimi suurus on 68 823 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Hetkel kuum