Raido Neemre • 26. august 2015 kell 15:35

Investoreid ohustavad vaimsed lõksud

Foto: EPA

Hiljutise kaose tõttu Wall Streetil hoiatas üks psühholoog, et inimesed peavad keerulistel aegadel oma emotsioonid otsuste tegemisel kõrvale jätma, vahendab CNBC.

“Paljud targad inimesed teevad oma rahaga rumalaid otsuseid, eriti keerulistel aegadel, nagu on praegu. Nad kukuvad teatud vaimstetesse lõksudesse,” sõnas St. Johni ülikooli kliinilise psühholoogia osakonna juht Jeffrey Nevid. Ta kutsub neid lõkse kognitiivseteks eelarvamusteks, mis tähendab kalduvust mõelda, et kui midagi läheb ülesmäge, siis jätkab ta seda kurssi ning allamäge minnes jätkub ka allakäik.

Teine lõks, millesse tema sõnul kukutakse on n-ö tagantjärele tarkus ehk mida Nevid kutsub “oleks, peaks, võiks sündroom”. “Inimesed teevad seda viga, mis võib nad viia depressiooni, muuta ärevaks või paaniliseks,” sõnas ta.

Nevidi hinnangul avaldavad hiljutised turu tingimused kindlasti investoritele mõju, viidates, et inimesed seovad oma enesehinnangu turu käitumisega ning see võib olla väga ohtlik.

Nii Dow Jones kui S&P 500 sulgusid eile languses pärast päeva jooksul ligi 3% rallimist. See oli indeksite suurim tagurpidikäik alates 2008. aasta oktoobrist. Esmaspäeval kukkusid aktsiad rohkem kui 3,5%.

 

 

Hetkel kuum