Mait Kraun • 10. september 2015 kell 18:42

Nafta hinnad tõusuteel

Nafta hinnad võivad olla põhja saavutanud, arvavad mitmed analüütikud.  Foto: EPA

Naftahinnad on täna kallinenud ligi 3 protsenti, sest USA bensiininõudlus oli oodatust tugevam, vahendab CNBC.

See tähendab, et USA naftavarude suurenemine ei suutnud nafta hinda kukkuma panna. Samuti aitas hinnatõusule kaasa ka odavam dollar, mis muutis nafta eurodes ja teistes valuutades suhteliselt odavamaks. Positiivsele turumeeleolule aitas kaasa ka USA aktsiaturgude tõus.

USA Energiainformatsiooni Administratsiooni (EIA) neljapäevased andmed näitasid, et viimase kuu lõikes on bensiini nõudlus tõusnud aastatagusega võrreldes 4 protsendi võrra. Eelmisel nädalal tõusid USA bensiinivarud aga oodatust poole vähem.

Hinnale on survet avaldanud aga EIA andmed, mis näitasid, et USA naftavarud suurenesid eelmisel nädalal 2,6 miljoni barreli võrra. Reutersi küsitletud analüütikud ennustasid 933 000 barreli suurust kasvu.

USA toornafta hind on täna tõusnud 3,4 protsenti 45,65 dollarini barrelist. Brenti toornafta on kallinenud 2,3 protsenti 48,64 dollarini barrelist.

„Nõudlus püsib eelmise aastaga võrreldes kõrge, sest tarbijad kasutavad madalaid bensiinihindu ära,“ ütles Caprock Risk Managementi analüütik Chris Jarvis.

Naftahinnad on alates 2014. aasta juunist kukkunud Aasia majanduste aeglustumise ja ülepakkumise tõttu ligi poole võrra.

Hetkel kuum