Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Väravapallimeister pakub katust

    Eduka gasellfirma omanik Varmo Savimägi.Foto: Väinu Rozenatl

    Puittooteid ja saematerjali Soome eksportinud Tartumaa firma OÜ AMV Grupp tegi neli aastat tagasi kannapöörde, kui rentis Kõrvekülas tootmispinna ning hakkas katuseferme tootma.

    Mis on mis

    OÜ AMV Grupp" Asutatud 7.09.2009." Toodab ogaplaatferme ja puit-metalltalasid ehk positalasid." Juhataja ja ainuomanik Varmo Savimägi." Gaselli TOPis 111. kohal." Töötajaid 6" Fermide maksimaalne pikkus on 18 meetrit." 2014. aastal oli käive 670 833 eurot ja kasum 66 760 eurot." 2009-2012 tegeles puidukaupade vahendamisega Soome." 2012 - hakkas Kõrvekülas rendipinnal tootma ogaplaatferme ja positalasid." 2015 jaanuar - valmib 2000 ruutmeetrine uus tootmishall.

    Kes on kes

    Varmo Savimägi" Lõpetanud 2001. aastal Kuremaa põllumajandustehnikumi ärinduse ja kaubanduse eriala, pooleli on õpingud Eesti Maaülikoolis agronoomia erialal ja maaehituse erialal." Töötanud Soomes ehitusobjektidel, rebasekasvatuses ja kanalas." 2002-2012 töötas puitkonstruktsioone tootvas OÜs Alusehituse Konstruktsioonid projekteerijana." On OÜ AMV Grupp ja ehitusfirma OÜ AMV Ehitusgrupp ainuomanik, omab osalust (20%) OÜs Alusehituse Konstruktsioonid." On AMV Grupi, AMV Ehitusgrupi ja kümblustünne tootva OÜ Tunman juhataja." Abikaasa Piret Savimägi töötab AMV Grupis töökeskkonna juhina ning omab suurosalust (51%) OÜs Tunman.

    Allikas: OÜ AMV Grupp, Äripäev

    Tootmismahud on mühinal kasvanud ning praegu ehitab ettevõte 2000 ruutmeetri suurust oma tootmishoonet, kuhu plaanitakse sisse kolida järgmise aasta alguses. Tootmispind suureneb praeguse rendipinnaga võrreldes üle kahe korra.
    Kui ajakirjanik AMV Grupi juhile ja omanikule Varmo Savimägile gaselli-loo asjus esimest korda helistab, pärib mees, mitmendal kohal nad kiiresti arenevate ettevõtete edetabelis olid. "Mulle saadeti aasta algul küll diplom, et AMV Grupp on gasellettevõte, aga erilehte edetabeliga ma näinud ei ole." Täpsustuse, et tema firma oli Gaselli TOPis üsna kõrgel, 111. kohal, võtab Savimägi stoilise rahuga vastu.
    Kuus aastat tagasi asutatud AMV Grupp tegeles kuni 2012. aastani puittoodete vahendamisega - ostis Eestist kokku saematerjali, aknaraame, kümblustünne ning müüs need edasi Soome. 
    "Vahendusega on alati nii, et järjest rohkem tahavad teenida tootjad ja marginaal vahendajale jääb järjest väiksemkaks," põhjendab Savimägi, miks ta otsustas tootmisseadmete ostmiseks laenu võtta ning fermide tootmise käivitada. Tegevusvaldkond polnud talle võõras - senini töötas ta puitkatuse konstruktsioone valmistavas OÜs Alusehituse Konstruktsioonid projekteerijana.
    Fermid ja talad
    AMV Grupi põhitoodang on ogaplaatfermid ehk puitfermid, kus vajalikku mõõtu lõigatud prussid on omavahel ühendatud tsingitud terasplekist ogaplaatidega. Spetsiaalsed metallplaadid surutakse puitu võimsa pressi abil. "Tsehhis valmistatud fermide paigalduseks kulub ehitusobjektil oluliselt vähem aega ja tööjõukulu," rõhutab Savimägi. "Objektil on keeruline kõiki nurki täpselt välja lõigata ja peamine - fermi kokkupanekul on vaja suurt tasast pinda, mida ehitustandril on sageli võimatu leida." AMV Grupp tarnib klientidele kuni 18 meetri pikkuseid katuseferme. Lihtsama, näiteks viilkatusega maja fermide paigaldamiseks kulub spetsialistidel vaid üks päev.

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ AMV Grupp ärikasum 5,65 korda ja käive 4,76 korda.

    1. Vahenduse asemel tootmine. Seni puittooteid Soome vahendanud AMV Grupp alustas 2012. aastal ogaplaatfermide ja Põhjamaades ning Baltikumis suhteliselt uue toote positalade tootmisega. Fermid annavad ettevõtte müügikäibest umbes 90 protsenti ja positalad ehk puit-metalltalad 10 protsenti. AMV Grupi üks koostööpartneritest on OÜ Puitpaneel, mis ekspordib maju Rootsi ja Norrasse.

    2. Tarnekiirus. EMV Grupp püüab hoida ka tipphooajal suhteliselt väikest tarneaega - üldjuhul saab klient fermid kätte kahe nädala jooksul. Kiirusest hoolimata ei anta kvaliteedis karvavõrdki järele, toodang vastab Euroopa ehitusnõuetele. Fermide tootmine on justkui rätsepatöö, sest iga objekti jaoks tehakse vastavad tugevusarvutused ja konstruktsioon.

    3. Tubli meeskond. "Iga lüli ettevõttes on väga tähtis ja igal inimesel on oma ülesanne," toonitab AMV Grupi juht Varmo Savimägi. "Sellest ei piisa, kui mina siin kontoris mõtlen, kuidas üht või teist asja peaks tegema. Vaja on head meeskonda, kes aitab mõtted teoks teha."

    Fermid ja talad
    Lisaks fermidele toodab AMV Grupp positalasid ehk puit-metalltalasid. Tegu on talaga, mille ülemise ja alumise prussi vahel on terassõrestik. Tänu ruumilisele konstruktsioonile saab sellisest talast elektrijuhtmeid, torusid ja muid kommunikatsioone hõlpsalt läbi vedada. Positalasid kasutatakse hoonetes peamiselt põranda- ja vahelaetaladena.
    Savimägi sõnul on positalad Põhjamaades ja Baltikumis suhteliselt uus toode. "Näiteks Soomes on hakatud neid kõvemini reklaamima ja turustama alles paaril viimasel aastal," räägib ta. "Skandinaavias on positalade kasutamine muutumas üha populaarsemaks ja ma usun, et ka Eestis nõudlus nende järele hakkab tõusma. Eestis propageeritakse puidu kasutamist ehituses päris korralikult." Savimägi andmeil on nad positalasid tootnud umbes 30 maja tarvis ning enamik neist on püsti pandud Rootsis ja Soomes.
    Käib siiani trennis
    Savimägi rabab tegelikult üheaegselt õige mitmel rindel. Ta on kolme firma - lisaks AMV Grupile ka katuste ehitusele keskendunud OÜ AMV Ehitusgrupp ning kümblustünnitootja OÜ Tunman - juht, käib regulaarselt korra nädalas Põlvas käsipallitrennis ja enamikel nädalavahetustel kaitseb käsipallivõistlustel meeskonna väravat.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?OÜ AMV Grupp juht ja omanik Varmo Savimägi

    Kes otsib, see leiab; kes koputab, sellele tehakse lahti. Kui vaeva näha, siis kindlasti leiab kliente, kes on huvitatud tootest. Olen sõna otseses mõttes käinud uksel oma kaupa pakkumas. Kui ma ikka kusagil näen, et maja seinad on püsti, peatan auto ja räägin objektil toimetavatele inimestele meie ogaplaatfermidest. Tänu sellele oleme saanud nii mõnegi kliendi. Samas on olnud ka olukordi, kui objektil askeldavad töömehed pole ehitatava hoone omanikule meie reklaamlehte edasi andnudki. Töömehed kardavad, et me võtame nende töö ära.

    "Olen noor inimene, peab jaksama," pakatab Savimägi enesekindlusest. "Mul on toetav pere ja noor ning tubli meeskond." Ta lisab, et kümblustünnide tootmine on siiski pigem hobi. "Aktiivselt me selles nišis ei tegutse," ütleb Savimägi. "Kui tellitakse, siis teeme, meil on vastav oskusteave ja masinad olemas."
    Kui Tunmani kümblustünnid pole klientide hulgas ehk nii tuntud, siis TunMani meeskonda teab käsipallisõber küllap paremini. Põlva käsipallikoondis TunMan, mille väravavaht on Varmo Savimägi, võitis tänavu kevadel Eesti meistrivõistluste esiliiga.
    "Seega võiks meie meeskond mängida uuel hooajal kõrgliigas ja meid on sinna ka korduvalt kutsutud, aga see nõuaks põhitöö kõrvalt treenivatelt meestelt liiga palju aega," on Savimägi sunnitud tõdema. Käsipallimeeskonna toetajateks on Savimägede perega seotud AMV Grupp ja Tunman ning mõned teised ettevõtted.
    Nagu enamik Põlvas üles kasvanud noortest nakatus ka Varmo Savimägi käsipallipisikuga kooli ajal. "Olen kogu oma elu käsipalli mänginud, välja arvatud need aastad, kui ma Soomes töötasin," lausub ta. "Nüüd käin üks kord nädalas Põlvas trennis. Võistkond koosneb peamiselt Põlvas elavatest ja töötavatest meestest. Oleme selline amatööride sats, ent tahame ka algaval hooajal esiliiga kinni panna."

    Koostöö toimib tõrgetetaJanek Paabut, OÜ Puitpaneel juhatuse liige ja põhiomanik

    Koostöö AMV Grupiga on kestnud juba aastaid. Nende toodetud ferme ja liitsarikaid kasutame enda EstHusi kaubamärki kandvates majades. Hea koostöö võtmeks pean AMV Grupi kõrget kvaliteeti, paindlikkust, häid tarneaegasid, lubadustest kinnipidamist ja logistiliselt head asukohta. 

    Varmoga (AMV Grupi juht ja omanik - toim) on hea asju ajada, kuna tegu on oma ala professionaaliga, kes on tulemusele orienteeritud. Ühe hiljutise projekti detaile ja lahendusi arutasime temaga isegi pärast kaheksat õhtul. Kui koostöö toimub tõrgeteta, ei ole põhjust oma partneri tegemisi kontrollida ning seetõttu sain ma alles hiljuti teada AMV Grupi laienemis- ja kolimisplaanidest. Olles meie ettevõtte kiire kasvu tunnistajaks, võin kinnitada, et kiire kasv on ka paras väljakutse.

    Fermitootja kolm soovitust
    1. Pühendumus tagab edu. Seda, mida teed, tuleb hingega teha, sest ilma töö ja vaevata ei tule midagi. Kui teed asju hästi, siis on kõik korras, aga kui teed midagi halvasti, siis info sellest läheb laiali nagu kulutuli. Info hea ja halva kohta liigub kiiresti ehitajalt ehitajale ja sõpruskonna vahendusel sotsiaalmeedia kaudu.
    2. Julge tunnistada viga. Kui midagi on valesti läinud, julge tunnistada oma viga, maksa nii-öelda kooliraha ning tee asi ümber. Kliendiga tuleb suhelda, mitte peitu pugeda. Tänu sellele, et oled halvasti läinud asja kiiresti ümber teinud, jääb kliendile lõpptulemusena ikkagi pigem hea kui halb mulje.
    3. Otsi töötajaid tutvusringkonnast. Olen kõik töötajad leidnud tuttava või tuttava tuttava kaudu. Kui küsid tuttava käest, kas ta teab kedagi, kes teaks kedagi soovitada, siis üldjuhul soovitataksegi neid, kes ongi head. Sest soovitaja võtab soovitatava ees justkui moraalse vastutuse. Samas tuleks alati lähtuda sellest, et isegi kui kolleeg on su hea sõber, siis töö ja eraelu on kaks eraldi asja ja need tuleb lahus hoida. Päeval teeme koos tööd kui kolleegid ja õhtul pubis õlut juues oleme sõbrad.
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus. Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%. TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet. Gaselliliikumist toetab LHV.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
ÜROs küpseb plasti globaalselt piirav lepe, naftatööstus on tagajalgadel
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Financial Times analüüsib: kuidas Balti riigid Venemaa pärast köiel käivad
Baltimaades kasvab hirm, et Putin võib tahta NATOt provokatsioonide või koguni otsese rünnakuga proovile panna.
Baltimaades kasvab hirm, et Putin võib tahta NATOt provokatsioonide või koguni otsese rünnakuga proovile panna.