Alyona Stadnik • 23. september 2015 kell 7:15

Borenius ja Cobalt ühinevad Balti suurimaks advokaadibrüooks

Advokaadibüroo Cobalt juhtivpartner Martin Simovart ja Boreniuse vanempartner Sten Luiga.  Foto: Andras Kralla

Kaks Eesti suurt advokaadibürood Borenius ja Cobalt otsustasid ühendada kompetentsi ja luua Balti riikide suurima advokaadibüroode keti, mis hakkab tegutsema Cobalti nime all.

Leedu Boreinuse partnerid lähevad Soraineni

Leedu advokaadibüroo Borenius endine juhtivpartner Daivis Švirinas ja kohtuvaidluste meeskonna juht Žygimantas Pacevičius liituvad Soraineniga. Koos nendega lisandub Soraineni meeskonda veel üksteist leedu advokaati.

Viimased viis aastat on Švirinase valdkond olnud konkurentsi- ja energiaõigus. Nüüd hakkab ta juhtima Soraineni Leedu kontori konkurentsiõiguse ja tururegulatsiooni töörühmi. 15aastase töökogemusega Žygimantas Pacevičiusest saab vaidluste lahendamise töörühma partner.

Partnerite sõnul on uue büroo eesmärk pakkuda siinse regiooni äriklientidele parimat õigusteenust. „Ühendatud jõuga katame tipptegijatega ära pea kõik õigusmaastiku valdkonnad,“ kommenteeris senise Boreniuse vanempartner Sten Luiga.

Advokaadibüroo Cobalt (endine LAWIN) juhtivpartneri Martin Simovarti sõnul ei olnud eraldi eesmärk luua kõige suuremat bürood - see oli protsessi tagajärg. „Siht oli luua kõige efektiivsem büroo,“ lisas ta.

Mugavustsoonist välja

Luiga sõnul tundsid mõlemad bürood ka eraldi tegutsedes end Eesti turul mugavalt. „Võib-olla isegi liiga mugavalt. Oleme olnud turuosa mõttes esimese viie büroo hulgas pikki aastaid. Käibe poolest on Boreniuse büroo olnud aastaid kolmandal kohal,“ sõnas Luiga.

Kindlasti ei prognoosi ta ühinenud ettevõttele käibelangust. „Meie käibed on olnud stabiilsed. Loomulikult soovime nii käibe kui kasumi kasvu. Esialgu näeme, et meil kulub palju investeeringuteks,“ sõnas Luiga. „Kogu protsessi vältel ei ole me üldse rahale mõelnud. Meie jaoks oli oluline ühisvisioon ja nägemus uut tüüpi büroost.“

Simovart lisas, et tulevikuplaanis võiks see tehing tähendada, et üks pluss üks võrdub kolm. „Õigusturg on kogu maailmas väga dünaamiline. Skandinaavias tekivad suuremad bürood, kes on võimelisemad pakkuma täisteenust kõikides valdkondades ja tegema seda tipptasemel, võimalikult efektiivselt ja kõrge kvaliteediga,“ rääkis Simovart.

Partnerite jaoks on hetkel põhiküsimus, kuidas suure büroo kontekstis säilitada butiigi kvaliteet. „Suurim väljakutse on uues büroos säilitada sama hea kliendikesksus, mida me oleme saanud seni pakkuda,“ nentis Luiga.

Hea teada

Partnerite ja advokaatide arvult jõudis ühendatud advokaadibüroo Eesti juhtivale kohale. Cobalt Eesti büroos hakkab tegutsema üle 60 advokaadi-juristi, kellest 13 on ettevõtte partnerid. Protsessi raames tuli ka partnereid juurde.

Uue büroo teenustevalikus on kõik ettevõtlusega seotud õigusvaldkonnad.

Lisaks Eesti büroodele ühinevad uue brändi alla ka advokaadibüroode Borenius ja Cobalt Läti ja Leedu büroo, moodustades sellega Baltikumi suurima keti üle 180 advokaadiga Balti riikides ja Valgevenes.

Uut bürood Eestis hakkavad juhtima Sten Luiga, Jaanus Mody ja Martin Simovart.

Boreniuse mullune käive oli 3,1 miljonit eurot ja kasum 432 141 eurot. Advokaadibüroo käibe edetabelis oli ettevõte mullu neljas ja kasumi edetabelis kümnes.

Cobalti mullune käive oli 3 miljonit eurot ja kasum 530 159 eurot. Advokaadibüroo käibe edetabelis oli Cobalt mullu neljas ja kasumi edetabelis seitsmes.

Hetkel kuum