Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EKRE: kuluhüvitised on liiga helded

  Martin Helme hinnangul on kütuse hüvitamine saadikutele isegi helde.Foto: Liis Treimann/Postimees/Scanpix

  Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme peab riigikogu saadikute kuluhüvitisi liiga heldeks, erakond pooldab hüvitiste maksmise lõpetamist.

  Täna riigikogu vanematekogu kuluhüvitiste teemalisel arutelul EKRE ideed toetust ei leidnud. „Tänasel vanematekogu istumisel jäime üsna üksi. Vabaerakond mõningates küsimustes oli meiega sama meelt. Reformierakonna seisukoht oli sõna-sõnalt, et mitte midagi ei ole vaja muuta,“ meenutas Martin Helme
  Ta märkis, et erakond on teinud ettepaneku üldse kaotada kuluhüvitised sellisel kujul. Ta nõustus Äripäeva juhtkirjaga ning nentis, et parteid saavad riigikassast väga korralikku tasu ja suurt osa tegevusi saab erakonna kassa kaudu rahastada.
  Lisaks on erakond Helme sõnul tulnud välja erakondade rahastamise vähendamise eelnõuga, mis jõuab sel nädalal esimesele lugemisele. „Me leiame, et need summad on lihtsalt liiga suured. Need ei soodusta ka erakondade mõistlikku majandamist,“ ütles ta.
  Helme rääkis, et vanematekogu istungil oli juttu, et kui anda rahastamine erakondade kätte, võib see aina rohkem soodustada saadikute kummitemplina käitumist ning parteide tagatubade võim saadikute üle muutub veelgi suuremaks.
  „Kuluhüvitis peaks aitama saadikut muuta parteist vähem sõltuvaks. Aga ta tegelikult ei toimi niimoodi. Minu ettepanek oli see, et lõpetame vähemalt autode liisimise võimaluse,“ rääkis Helme. Ta lisas, et kõik need saadikud, kes autot ei liisi, ei kuluta ka oma kuluhüvitist lõpuni ära. „Tegelikult on see 30% väga helde, võiks rahulikult olla 15-20% ja kui me sealt autod välja võtame, siis ikkagi jätkuks,“ ütles Helme.
  Üks vanematekogu istungil kõlama jäänud mõte oli piirata autoliisinguid 400-450 euroni kuus, rääkis Helme, kes seda lähenemist ei poolda, kuna kütuse kompenseerimine on tema hinnangul isegi helde. „Teistel töökohtadel saavad inimesed ise oma töölesõitmisega hakkama,“ ütles ta. Ta möönis, et riigikogu liige ei ole päris tavaline töölkäija, ent kolmetuhandene palk võimaldaks 300eurose autoliisingu saadikul kindlasti ära maksta. Kui kütust kompenseeritakse, siis ei näe ta põhjust, miks ka auto peaks veel lisaks olema.
  Riigikogu vanematekogu kuulas täna fraktsioonide esindajate seisukohti kuluhüvitiste teemal ja teeb selle kohta ettepaneku riigikogu juhatusele.
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.