Marta Jaakson • 14. oktoober 2015 kell 10:00

EKRE: kuluhüvitised on liiga helded

Martin Helme hinnangul on kütuse hüvitamine saadikutele isegi helde.  Foto: Liis Treimann/Postimees/Scanpix

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme peab riigikogu saadikute kuluhüvitisi liiga heldeks, erakond pooldab hüvitiste maksmise lõpetamist.

Täna riigikogu vanematekogu kuluhüvitiste teemalisel arutelul EKRE ideed toetust ei leidnud. „Tänasel vanematekogu istumisel jäime üsna üksi. Vabaerakond mõningates küsimustes oli meiega sama meelt. Reformierakonna seisukoht oli sõna-sõnalt, et mitte midagi ei ole vaja muuta,“ meenutas Martin Helme

Ta märkis, et erakond on teinud ettepaneku üldse kaotada kuluhüvitised sellisel kujul. Ta nõustus Äripäeva juhtkirjaga ning nentis, et parteid saavad riigikassast väga korralikku tasu ja suurt osa tegevusi saab erakonna kassa kaudu rahastada.

Lisaks on erakond Helme sõnul tulnud välja erakondade rahastamise vähendamise eelnõuga, mis jõuab sel nädalal esimesele lugemisele. „Me leiame, et need summad on lihtsalt liiga suured. Need ei soodusta ka erakondade mõistlikku majandamist,“ ütles ta.

Helme rääkis, et vanematekogu istungil oli juttu, et kui anda rahastamine erakondade kätte, võib see aina rohkem soodustada saadikute kummitemplina käitumist ning parteide tagatubade võim saadikute üle muutub veelgi suuremaks.

„Kuluhüvitis peaks aitama saadikut muuta parteist vähem sõltuvaks. Aga ta tegelikult ei toimi niimoodi. Minu ettepanek oli see, et lõpetame vähemalt autode liisimise võimaluse,“ rääkis Helme. Ta lisas, et kõik need saadikud, kes autot ei liisi, ei kuluta ka oma kuluhüvitist lõpuni ära. „Tegelikult on see 30% väga helde, võiks rahulikult olla 15-20% ja kui me sealt autod välja võtame, siis ikkagi jätkuks,“ ütles Helme.

Üks vanematekogu istungil kõlama jäänud mõte oli piirata autoliisinguid 400-450 euroni kuus, rääkis Helme, kes seda lähenemist ei poolda, kuna kütuse kompenseerimine on tema hinnangul isegi helde. „Teistel töökohtadel saavad inimesed ise oma töölesõitmisega hakkama,“ ütles ta. Ta möönis, et riigikogu liige ei ole päris tavaline töölkäija, ent kolmetuhandene palk võimaldaks 300eurose autoliisingu saadikul kindlasti ära maksta. Kui kütust kompenseeritakse, siis ei näe ta põhjust, miks ka auto peaks veel lisaks olema.

Riigikogu vanematekogu kuulas täna fraktsioonide esindajate seisukohti kuluhüvitiste teemal ja teeb selle kohta ettepaneku riigikogu juhatusele.

Hetkel kuum