Äripäev • 21. oktoober 2015 kell 12:04

Kasparov: Süüria on Putinil alles algus

Garri Kasparov  Foto: EPA

„Süüria on alles algus. Putin ajab agressiivset välispoliitikat sisepoliitilistel põhjustel,“ rääkis vene opositsioonipoliitik Garri Kasparov ja selgitas, et majanduslanguse ajal on Putinil vaja ennast näidata tugevana, et säilitada võim.

„Olen aastaid rääkinud, et Putin ei ole ainult meie probleem, vaid ka teie oma,“ ütles endine male maailmameister ja inimõiguslane Garri Kasparov intervjuus prantsuse ajakirjale Paris Match, rääkides Venemaa presidendist Vladimir Putinist. „Siis ei tahtnud mind keegi kuulda, kõik nägid vaid kohta, kust saada kiiret majanduslikku tulu.“

Aga läks nii, nagu ma ennustasin, märkis Kasparov. „Süüria on alles algus. Putin ajab agressiivset välispoliitikat sisepoliitilistel põhjustel. Kui majandus on languses, peab ennast näitama tugevana, et säilitada oma võimul püsimine,“ rääkis ta. „See tähendab emakese Venemaa pildi poleerimist maailma silmis, seda, et ollakse võrdsed Ühendriikide ja Euroopaga, et elatakse oma reeglite järgi…“

Kasparov jätkas: „See on imperialism. See on nagu narkootikum: et olla kaifi all, tuleb suurendada doose. Ja seepärast Putin ei peatu. Ta jätkab agressiivset tegevust.“

Kasparov andis eile intervjuu Prantsusmaal, kus ta külastas vanglas kasahhi oligarhi ning endist energia- ja kaubandusministrit Muhtar Abljazovit, keda süüdistatakse miljardite dollarite omastamises. Abljazov, kes on ka üks Kasahstani opositsiooniliidreid, kinnitab, et süüdistused on fabritseeritud. Läinud kuul kirjutas Prantsuse peaminister Manuel Valls alla Abljazovi väljaandmisotsusele Venemaale, kuid viimase advokaadid on selle otsuse vaidlustanud.

Hetkel kuum