Katariina Krjutškova • 22. oktoober 2015 kell 13:47

Miks Rosimannus tegelikult ütlustest keeldus

Rain Rosimannus keeldus kohtus Autorollo kriminaalasjas tunnistuste andmisest.  Foto: Andres Haabu

Reformierakonna mõjukas liige Rain Rosimannus põhjendas Autorollo kriminaalasjas ütlustest loobumist ajakirjanikele väitega, et mäng pole aus, kuid keeldumise ametlik alus oli seadusest tulenev võimalus loobuda iseenda süüstamisest ehk paljastamisest.

Kriminaalseadustiku paragrahv sätestab, et tunnistajal on õigus ütluste andmisest keelduda, kui ütlused võivad süüstada teda ennast või tema lähedasi. Ehkki Autorollo kriminaalasjas on süüdistatav Rosimannuse äi Väino Pentus, pole viimane seaduse alusel piisavalt lähedane isik ütlustest loobumiseks.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas ütles Äripäevale: „Põhjus, miks ta tunnistust ei andnud, oli see, et ta ei tahtnud ennast süüstada.“

Eile ütles Rosimannus kohtu ees, et vastaspoole laimukampaania kontekstis tunnistuse andmine süüstaks teda. Endise poliitiku sõnul oli Autorollo võlausaldaja ja kannatanu Teet Järvekülg teinud katse mõjutada uurimist ning üritas prokuröriga teha kokkulepet.

Kallas sõnas Äripäevale, et prokuratuur ei ole kindlasti kannatanuga ehk Järveküljega kokku mänginud ning tõi näite, et eilses Postimehe artiklis kurtis kannatanu, et Rosimannus on hoopis prokuratuuriga kokku mänginud.

Samuti süüdistas Rosimannus eile kohtusaali ukse taga intervjuud andes advokaadibürood Lextal, mis on tema kohta kaks ja pool aastat sõnnikut avaldanud. „Koos pankrotihalduriga on nad üritanud põhiõiguseid rikkudes kunstlikult tõendeid luua ja selles olukorras ma lihtsalt ei ole kindel, et minu vastu mängitakse ausat mängu ja selle tõttu ei ole mul muud võimalust, kui kahjuks loobuda ütluste andmisest," ütles Rosimannus.

Lextali büroo esindaja Olavi-Jüri Luik sõnas, et Rosmannuse keeldus siiski paragrahvi alusel, mille järgi on võimalik loobuda enese süüstamisest. “Kõik see muu jutt sinna juurde ei oma tähtsust. Inimesel on õigus ütlustest keelduda, kui ta tunneb, et see võib teda ennast süüstada. See on tema õigus.”

Ülejäänud süüdistustesse Lextali aadressil suhtub Luik enda sõnul rahulikult. “Tõendite väljamõtlemine ja edasine jutt – ega meie ole neid e-kirjasid koostanud, et võtame juhtimise üle ja nii edasi. Need meilid on kirjutanud inimesed, kes neid vahendasid.”

Luige sõnul võinuks Rosimannus vastaspoole süüdistamisest hoiduda ning rääkida tegelikust põhjusest. „Kui sa ütled, et ei taha ennast süüstada, siis räägigi sellest, et sa kardad, et minu ütlused võivad minu suhtes tõendeid luua.“

Hetkel kuum