Katariina Krjutškova • 9. november 2015 kell 4:10

Taal Reinsalu memorandumist: mõttetu veeretamine

Olari Taal  Foto: Eiko Kink

Ettevõtjad peavad justiitsminister Urmas Reinsalu okupatsioonikahjude nõudmist Venemaalt ennatlikuks ja tulutuks.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) endine esimees justiitsminister Urmas Reinsalu sõlmis neljapäeval Läti ja Leedu kolleegidega koostöömemorandumi, millega esitatakse Venemaale okupatsioonikahjude eest nõue.

Ettevõtjad Olari Taal ning Oleg Gross leidsid, et praegu pole selleks hea aeg. “See ei ole õigesti ajastatud, sest praegu on suur pinevus Venemaa poolt,” ütles Taal.

Gross sõnas, et teema on emotsionaalne – tema vanaisa jäi samuti Siberisse, mistõttu on tema hinnangul kahjude nõudmine iseenesest õigustatud. “Eriti nende puhul, kes on ise või kelle lähisugulased on kannatanud. Aga kas selleks on praegu õige aeg, on omaette küsimus,” lisas ta. Grossi arvates tuleks enne ratifitseerida piirileping.

Tulemust raske loota

Ettevõtjad ei avaldanud usku, et Venemaa kahju hüvitaks. Taal väitis, et sel teemal võib rääkida, ent see ei anna kunagi tulemust. “See on mõttetu veeretamine. Tänapäeva maailmas enam ammu niimoodi ei tehta,” lisas ta.

Ka Tallink Grupi nõukogu esimees Toivo Ninnas oli umbusklik: “Mul ei ole selle vastu midagi, et Venemaa raha maksaks, aga kui reaalne see on? Mulle tundub küll, et pole.”

Ninnase sõnul ei paranda kahjutasude nõudmine riikidevahelisi suhteid, ent samas ei pruugi see otseselt ka ettevõtjatele kahju tuua. “Ma ei usu, et see ettevõtjaid kuidagi mõjutaks, kel Venemaaga mingit pistmist on.”

Sageli kõnekate avaldustega esinev ASi Tavid suuromanik Alar Tamming polnud sel teemal veel seisukohta kujundanud. “Aga filosoofiliselt – iga tegevuse puhul tuleb ära fikseerida eesmärk, võimalikud tegevused eesmärgi saavutamiseks, teise poole argumendid, võimalikud stsenaariumid, kõige positiivsem tulemus, kõige negatiivsem tulemus,” loetles ta ning möönis, et enne seisukoha võtmist ootab ta nendele küsimustele vastuseid.

IRLi liige ning parteile annetusi teinud Taal kritiseeris oma erakonda. “IRL võiks leida mõne teise teema, et silma paista,” ütles ta.

Reinsalu süüdistatakse populismis

Eestis tuli memorandum valitsuse liikmetele üllatusena ning seda nimetatakse Reinsalu sooloks. Teised erakonnad peavad justiitsministri kavatsust populistlikuks püüdeks tõsta erakonna madalat reitingut, mis oli viimati kõigest 7 protsenti.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski ütles, et tal on Reinsalu avalduse pärast kahju. “Võitluses künniselähedase reitinguga on justiitsministri tähelepanuvajadus riigimehelikkusest võitu saanud,” sõnas ta Eesti Päevalehele.

Välisminister Marina Kaljurand ütles, et selliste rahvusvaheliste memorandumite valitsuse ja välisministeeriumiga kooskõlastamine peaks olema iseenesestmõistetav.

Kaljurand lisas, et Vene pool jälgib tähelepanelikult, mida ütlevad Eesti poliitikud, iseäranis valitsuse liikmed. “Eriti jälgitakse seda tähelepanelikult praeguses olukorras, kus oleme otsustanud Vene poolega kokku leppida, et algatame piirilepingute ratifitseerimise,” märkis minister.

Balti riikide ministrid panid memorandumisse eesmärgid, millest üheks oli hinnata majanduslikku kahju, mida Nõukogude Liit Balti riikidele põhjustas. Seejärel nõutakse Venemaalt õiguslikult ja faktiliselt õigustatud kompensatsiooni. Samuti nõutakse, et Venemaa tunnistaks lõpuks okupeerimist ning võtaks täieliku vastutuse.

Hetkel kuum