ehitusuudised.ee  • 3. detsember 2015 kell 12:48

Abstraktsed mõisted toovad ehituslepingutes vaidlusi

Vaidlusi on ehituses viimastel aastatel ehituse alal vähemaks jäänud.  Foto: Raul Mee

Ehituslepingutesse tuleks nii vähe kui võimalik sisse kirjutada abstraktseid ja üldisi mõisteid, nagu „hea ehitustava”, soovitas advokaadibüroo Sorainen jurist, vandeadvokaat Urmas Volens tänasel Eesti Ehituskonverentsil.

„„Hea ehitustava” on selline üldine abstraktne mõiste, mis tavaliselt lepingusse sisse kirjutatakse, ent millega võib vaidluste puhul probleeme tekkida. Mida vähem jääb lepingutesse sääraseid üldmõisted, seda parem,” väljendas Volens veendumust.

Juristid tõid konverentsil välja, et vaidlusi on ehituses viimastel aastatel üldiselt jäänud vähemaks. AS Merko Ehitus peajurist Mihkel Mugur selgitas, et suures osas aitas siin paremuse suunas liikuda parandatud hankesüsteem. „Väide või müüt, et ehitatakse juristide abil, mitte kelludega, tekkis 2009. ja 2010. aastal, mil esines palju ehituse riigihangete vaidlusi. Need tekkisid, kuna tollases uues riigihangete seaduses oli säte, mis kohustas hankijaid kontrollima pakkujate litsentse kõikides tegevusalades, mis selles hankes esinesid, ükskõik kui vähe need selle hankega konkreetselt seotud olid. Kolme aasta jooksul see viga kõrvaldati ning suur osa hankevaidlusi jäid olematuks.”

Loe täpsemalt teemaveebist ehitusuudised.ee.

Hetkel kuum