Äripäev • 7. detsember 2015 kell 6:54

Vene reisilennuki omanik nõuab Egiptuse riigilt hüvitist

31. oktoobril kukkus Egiptuses Siinai poolsaarel alla Vene lennufirma Kogalõmavia/Metrojet lennuk, mis võttis 224 inimese elu.  Foto: epa

Vene lennufirma Kogalõmavia, mille reisilennuk kukkus 31. oktoobril Egiptuses Siinai poolsaare kohal alla, kavatseb nõuda Egiptuse riigilt hüvitist, vahendas Forbes.

„Minu jaoks on väga oluline mitte ainult küsimuse majanduslik, vaid ka poliitiline pool. Egiptus on Venemaa partner mitmes valdkonnas, oleme ehitanud vastastikuseid suhteid kümneid aastaid - me austame neid ja püüame kompensatsiooni taotlemisega mitte jõuda kohtusse,“ kommenteeris turismifirma TH&C – mille omanduses on Kogalõmavia - omanik Ismail Lepiev.

Ettevõtja sõnul ootab vedaja enne kompensatsiooninõude esitamist Egiptuse poolelt uurimistulemuste ametlikku kinnitust.

Lepiev rääkis, et Kogalõmavia kavatseb suurendada lennuparki neljast kaheksa lennumasinani ning minna lisaks senistele tšarterlendudele ka regulaarliinide turule. „Vaatamata keerulisele olukorrale ei istu me käed rüpes. Kuid iga riigipoolne abi meile ja ka teistele sel turul tegutsejatele aitab kahtlemata kindlamini üle saada sellest keerulisest ajast ja säilitada töö valdkonna inimestel,“ ütles ta.

Eile rääkis Vene majanduslehele Vedomosti Kogalõmavia esindaja Svetlana Jakovleva, et lennufirma on peatanud lennud kahte kõige populaarsemasse sihtkohta, Türki ja Egiptusesse. „Lennumeeskond on tasulisel puhkusel,“ ütles ta. Ta ei täpsustanud, millal need lennud lõpetati ja millal võiksid jälle käima hakata, kuid märkis, et ettevõte töötab välja uusi sihtkohti.

Pärast Egiptuse katastroofi jäi Kogalõmaviale neli Airbus 321, millest vaid kaks on töökorras. Üks lennuk on remondis pärast seda, kui novembris sai viga Pulkovo lennuväljal, teine oli viidud juba enne 31. oktoobrit Istanbuli tehnilisse ülevaatusse.

Kogalõmavia reisilennuk A321, mis lendas Egiptuse kuurordist Sharm el-Sheikist Peterburi, kukkus 31. oktoobril Siinai poolsaare kohal alla. Kõik pardal olnud 224 inimest hukkusid. Juhtunu eest võttis vastutuse terrorirühmitus Islamiriik. Venemaa luure FSB direktor Aleksandr Bortnikov kinnitas hiljem, et pardal oli pomm ja et tegemist oli terrorirünnakuga.

Hetkel kuum