Äripäev • 21. detsember 2015 kell 11:54

FIFA kukutatud president: miljon franki oli härrasmeeste kokkulepe

FIFA logo  Foto: EPA

Kuigi Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) eetikakomisjon kõrvaldas täna oma otsusega kaheksaks aastaks jalgpalliga seotud tegevusest organisatsiooni presidendi Sepp Blatteri ja Euroopa jalgpalliklubide liidu UEFA juhi Michel Platini, vaidlustavad mõlemad selle otsuse ning on kohtus valmis lõpuni minema.

FIFA koduleht vahendab, et lisaks ametitest eemaldamisele määrati Blatterile trahv 50 000 Šveitsi franki (46 000 eurot) ning Platinile 80 000 franki ehk 74 000 eurot.

Platini esimene kommentaar tänasele otsusele oli, et tegemist on „tõelise maskeraadiga“ ning et tal on plaan otsus kindlasti edasi kaevata ja otsida kaitset kas Prantsuse või Šveitsi õigussüsteemilt, vahendas AFP. Platini ütles intervjuus Radio France’ile, et FIFA on oma positsiooni kuritarvitanud ning et ta võtab praegu paar päeva asja üle järelemõtlemiseks.

„Mul on kahju, et minust on tehtud peksukott, mul on kahju FIFAst ja kõigist neist inimestest, kes seal töötavad. Kuid ma pean ütlema, et mul on kahju kohtlemise pärast, mis mulle FIFAs osaks sai,“ ütles Sepp Blatter pressikonverentsil loole kommentaariks.

Pressikonverentsil rõhutas Blatter, et on FIFAt teeninud üle 40 aasta ja on selles organisatsioonis tänase otsuse pärast väga pettunud.

Ta lükkas taas ümber kõik talle osaks saanud süüdistused. „Meil oli suuline kokkulepe, härrasmeeste kokkulepe pärast 1998. aasta Prantsusmaa MMi,“ rääkis šveitslane ja jätkas: „Toona ütles Platini mulle, et tahaks väga töötada FIFA heaks, aga lisas, et ta on väga kallis, tema hind on miljon Šveitsi franki aastas. Mina ütlesin okei, aga lisasin, et sellist summat pole mul võimalik kohe maksta. Eetikakomisjon pole teadlik sellest kokkuleppest,“ selgitas Blatter.

Korruptsioonis süüdistatud Blatter ja Platini eemaldati ametist ning nad on tunnistatud süüdi FIFA eetrikakoodeksi mitme punkti rikkumises - näiteks kingituste küsimine ja vastuvõtmine, huvide konflikt, lojaalsus, üldised käitumisnormid.

Pärast tänast otsust on neil võimalus anda sisse apellatsioon spordiarbitraaži kohtusse CAS.

Oktoobri algul otsustas FIFA eetikakomitee eemaldada Blatteri ja Platini 90 päevaks kõigist jalgpalliga seotud ametitest ja jalgpallitegevusest. See otsus oli seotud 2 miljoni Šveitsi frangi (1,8 miljonit eurot) ülekandega FIFA kontolt prantslase kontole 2011. aastal.

Eetikakomisjoni otsuse eel esitas Platini enda kandidatuuri FIFA presidendiks, kelle valimine toimub uue aasta 26. veebruaril. Valimiskomitee aga teatas pärast eetikakomisjoni otsust, et ei võta prantslase avaldust kaalumisele, kuniks temalt on kõik sanktsioonid maha võetud.

Hetkel kuum