Alyona Stadnik • 22. detsember 2015 kell 4:00

Soome aukonsul: naine peab olema natuke mees

Fortaco Estonia peadirektor Larissa Shabunova Narva parimaks ettevõtteks valimisel aasta tagasi.  Foto: Viru Prospekt

Mõni nädal tagasi kinnitati Soome aukonsuliks Ida-Virumaal Narva metallitööstuse Fortaco Estonia peadirektor Larissa Shabunova, kellest saab ühenduslüli Ida-Virumaa ja Soome vahel.

18 aastat Soome kapitalil põhinevas metallitööstuses Fortaco Estonia töötanud Shabunova ütles, et naine, kes on peadirektori ametikohal, peab olema natuke ka mees. Ehk tal peavad olema ka meeste iloomuomadused, näiteks põhimõttelisus, kompromissivõime, nõudlikkus, vahel olema karm, järjekindel, distsiplineeritud ning nõudma seda ka teistelt. Shabunova sõnul on temas need jooned olemas. 

Intervjuu Larissa Shabunovaga:

Te saite Soome aukonsuliks Ida-Virumaal. Kas teil on ka eelkäijaid?

Olen esimene. Enne seda oli meil Rootsi aukonsul Ida-Virumaal. Tema on ka praegu olemas, asub VKGs, mis asub meie ettevõtte lähedal. Seega asume samal tänaval. Meil on nüüd n-ö diplomaatiline tänav.

Mida see annab ettevõtetele ja regioonile, et teil on nüüd Soome aukonsul?

Idee määrata Soome aukonsul tuli Tallinna Soome saatkonnalt. Initsiaator oli Soome suursaadik Kirsti Narinen. Eesmärk on seotud Soome saatkonna huviga Ida-Virumaa ärisektori vastu, hoida ärikontakte ja toetada Ida-Virumaa majandust.

Mis on teie roll?

Minust saab n-ö sild Soome saatkonna ja Ida-Virumaa ning Narva ärirahva vahel. Seda selleks, et Soome saatkonnal oleks rohkem võimalusi toetada siinseid ärikontakte.

Kas Soome kapitalil ettevõtteid on Ida-Virumaal palju?

Meil on Soome kapitalil ettevõtteid, kuid ei saa öelda, et palju. Soome saatkond ei ole huvitatud ainult Soome ettevõtetest, vaid tahab laiendada sidemeid ja kontakte ka muude ettevõtete ja ühiskonnategelastega.

Kuidas just teid valiti aukonsuliks?

Soome saatkond tegi pakkumise tänavu mais, saatkonna Narva kontakt tegi mulle pakkumise. Nad otsisid just naist, et oleks ka võrdõiguslikkus. Naised on mingil määral taktitundelisemad, suudavad paremini liita ja ühendada.

Mis oli teie esimene reaktsioon pakkumist kuuldes?

Ma ei saanud alguses aru, mis on minu ülesanne ja seega ei andnud kohe vastust. Olin umbes pool aastat olnud tehase direktor ning minu jaoks oli oluline seal sisse elada ja anda panus.

Siis kohtusin Soome suursaadikuga Eestis ning arutasime seda teemat. Tema sõnul on soomlastele Ida-Virumaa huvitav, sest siin on palju tööstusettevõtteid, arenenud infrastruktuur ning tööjõud. Ta soovitas mul suhelda ka teiste aukonsulitega. Selguski, et see on huvitav amet ning võtsin pakkumise vastu. Praegu tunnen ennast kindlamalt ka direktorina ning võin kohustuse juurde võtta.

Fortaco Estonia valiti eelmisel aastal Narva parimaks ettevõtteks. Fortaco Estonia on kunagise sõjatehase Baltiets järeltulija. Soome kapitalil põhinevasse Fortaco Gruppi kuuluv tehas valmistab metallkonstruktsioone Euroopa tellijatele. Eelmisel aastal oli ettevõtte käive ligi 25 miljonit eurot, sel aastal 30 miljonit eurot.

Larissa Shabunova sündis Narvas, käis sealses 13. koolis ning lõpetas 1996. aastal kiitusega tänase nimega TÜ Narva Kolledži, mille eest andis president Lennart Meri talle ka auhinna. 

Vaadates teie karjääri ettevõttes, kas peadirektoriks saamine oli teile loogiline samm?

Ei. Selle mõttega harjumine võttis mul mitu kuud. Mulle tundus see hea pakkumine ning võtsin vastu.

Kas see, et olete ettevõttes pikka aega töötanud, tuli pigem kasuks?

Jah, töötasin ettevõttes ammu, kuid minu ametisse nimetamine ei olnud lihtne, vahel on parem, kui sellesse ametisse tuleb inimene väljastpoolt. Kuid sellest oli muidugi kasu, et inimesed tundsid, usaldasid ja toetasid mind.

Olete paljudele naistele eeskuju. Mida oskate teistele naisjuhtidele soovitada?

Ma arvan, et sel positsioonil naine peab olema natuke ka mees. Ehk tal peavad olema ka meeste loomuomadused, näiteks põhimõttelisus, kompromissivõime, nõudlikkus, ta peab vahel olema karm, järjekindel, distsiplineeritud ning nõudma seda ka teistelt.

Mis on peadirektorina kõige raskem?

1,5 aastaga on juurde tulnud kohustusi ja vastutust. Palju on komplitseeritud eesmärke, kus on vaja anda endast maksimum.

Teie ettevõtte areneb kiiresti, kui palju teil praegu töötajaid on?

Võtsime sel aastal juurde 80 inimest, praegu on meil umbes 400 inimest. Meil on kiire müügikasv, sel aastal suurenes eksport 5 miljoni euro võrra, müügitulu oli 30 miljonit. Järgmise aasta eesmärk on kasvatada seda 3 miljoni euro võrra.

Kuna ettevõte areneb kiiresti, siis oli ka see põhjus, miks Soome saatkond tundis meie vastu huvi. Meil on Soomes palju tellijaid ning on palju Soome koostöökontakte. Minu jaoks on oluline, et arvestatakse kõikide soovidega, et ükski osakond ei kannataks. Tasakaal on väga oluline.

Mis on teie ettevõtte edu põhjus?

Meil läheb enamik toodangust ekspordiks, saime eelmine nädal Narva linna parima eksportööri auhinna. Selleks, et oleks tööd, on vaja maksimaalselt rahuldada klientide soove. Ja mingil määral näha ette nende vajadusi. Enamik kliente, kellega koos töötame, on meiega väga rahul. Neil on vaja kindlat partnerit, tänu sellele on nad valmis meile andma rohkem tööd. See on nagu kinnine ring - kui oleme efektiivsed, siis meie tellijad saavad olla turul konkurentsivõimelised ja kui neil on tööd, siis on seda ka meil. Lisaks on meil kvalifitseeritud tööjõud, kellesse me panustame palju.

Kas võtate tööle väljaõppinud inimesi või koolitate neid ise välja?

Praegu võtsime tehasesse keevitajaid ja seadmeoperaatoreid. Need on n-ö valmis inimesed turul. Teeme koostööd Narva Kutsehariduskeskusega, seega võtame inimese praktikale, anname talle juhendaja ning aitame sulanduda töökeskkonda.

Milline on teie palgapoliitika?

Palk on meil keskmine. Maksame vastavalt tööülesannetele. On nii kõrgelt tasustatud kui ka väiksema palgaga ametikohti. Aga üldiselt on meie palk Eesti keskmisest kõrgem. Kuna inimesed on väga mobiilsed, siis me saame aru, et nad võivad minna tööle ka Tallinna või mujale, seega me peame hoidma palka Eesti keskmisest kõrgemal.

Kas tõstate palka igal aastal?

Sõltub ettevõtte tulemusest ja efektiivsusest. Iga aasta istume töötajate esindajatega maha ja otsime palgatõusu võimalusi.  

Hetkel kuum