Äripäev • 12. jaanuar 2016 kell 8:30

Putin: Venemaa ei tahagi olla superriik

Putin: Venemaa ei tahagi olla superriik  Foto: EPA

Venemaa ei pretendeeri superriigi staatusele, sest see on kallis ja mõttetu, ütles Venemaa president Vladimir Putin Saksa ajakirjanikele väljaandest Bild, kus täna ilmus teine osa tema intervjuust.

Putin ütles, et ei nõustu oma USA kolleegi Barack Obamaga, kes peab Venemaad piirkondlikuks suurriigiks – ta ootaks Obamalt sel juhul määratlust, millisest piirkonnast käib jutt. Putin pani ette võtta välja maailmakaart ja tuletada endale meelde Venemaa mastaapi. „Kus? Millisest piirkonnast käib jutt?“ imestas ta.

„Igal inimesel, eriti aga Ühendriikide presidendil, on õigus oma arvamusele ükskõik mille kohta,“ ütles Putin. Ta lisas, et on teadlik ka Obama sellest seisukohast, et Ameerika rahvas on erakordne. „Ma pole nõus ühe ega teisega,“ vaidles Putin vastu.

„Teistest riikidest halvustaval moel rääkimine – see on äraspidine püüe tõestada enda erakordsust. Mulle tundub, et see on vale positsioon,“ lõpetas Putin teema.

Putin andis selle jutuga teada, et pole siiani unustanud Obama 2014. aasta märtsis öeldut, et Venemaa on piirkondlik suurriik, mis ähvardab oma naabreid mitte tugevuse, vaid nõrkuse tõttu. Tookord ütles Obama ka, et USA-l on oma naabritele oluline mõju ka ilma sõjalise jõu näitamiseta.

Hetkel kuum