Eesti Pank: välismaale paigutati rohkem raha, kui sealt kaasati

21. jaanuar 2016, 14:02
Nagu viimasel kuuel aastalgi, paigutati või tagastati välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasati.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160121/NEWS/160129917/AR/0/investeering.jpg

Eesti majapidamised, ettevõtted ja valitsemissektor säästsid eelmise aasta kolmandas kvartalis rohkem, kui investeerisid, ning Eesti majandus oli seetõttu välismaa suhtes netolaenuandja, teatas Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

See tähendab, et nii, nagu viimasel kuuel aastalgi, paigutati või tagastati välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasati. Suhteliselt väikse investeerimisaktiivsuse tõttu on säästude kasv olnud endiselt kiirem kui võlakohustuste kasv.

Mittefinantssektori ettevõtete võlakohustused suurenesid kolmandas kvartalis aastataguse ajaga võrreldes ligikaudu 2%. Ettevõtete lühiajaliste laenukohustuste aastakasv püsis suhteliselt kiire, ligikaudu 7% juures. Kasv oli tempokas suuresti ettevõtete varude ja jaekaubandusettevõtete käibe kasvu tõttu. Ettevõtete likviidsed finantsvarad (sularaha, hoiused, lühiajalised laenunõuded ja väärtpaberid) suurenesid samal ajal samuti ligikaudu 7%.

Ettevõtete omakapital on viimase aasta jooksul pisut vähenenud. Ettevõtete kasum on kahenenud ning nii residendist kui ka välismaalasest omanikud on suurendanud dividendimakseid. Reinvesteeritud tulu on seetõttu vähenenud ja kiire omakapitali kasv pärast majanduskriisi on peatunud. Rahvusvahelises võrdluses on Eesti ettevõtlussektori omakapitali tase siiski üsna kõrge.

Majapidamiste sissetulekud ja säästud kasvavad endiselt kiiremini kui laenukohustused. Suurenenud sissetulekute toel kasvasid majapidamiste omanduses olevad sularaha ja hoiused aastaga ligikaudu 9% ehk 6,5 miljardi euroni. Laenukohustused suurenesid samal ajal 4,5% ehk 8,1 miljardi euroni. Laenukasvu veab peamiselt pikaajaliste eluasemelaenude kasv, aga ka autoliisingu maht on kasvanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. January 2016, 14:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing