Äripäev • 4. veebruar 2016 kell 15:15

ÜRO: WikiLeaksi asutaja kinnipidamine on ebaseaduslik

WikiLeaksi asutaja Julian Assange  Foto: epa

ÜRO paneel leidis, et WikiLeaksi asutaja Julian Assange’i kinnihoidmine Londonis Ecuadori saatkonnas on seadusevastane.

Assange esitas ÜRO omavolilise kinnipidamise töögrupile kaebuse juba 2014. aastal, öeldes, et teda hoitakse saatkonnas meelevaldselt kinni - ta ei saa hoonest lahkuda, ilma et teda vahistataks. Eile säutsus Assange oma Twitteri kontol, et kui ÜRO paneel otsustab täna tema vastu, siis annab ta end Briti politseile üles. Vastupidise otsuse korral kutsus ta üles vahistamisorderit tühistama.

Assange palus Ecuadori saatkonnalt kaitset 2012. aasta juunis, et varjuda Rootsi võimude väljaandmiskorralduse eest. Rootsis käib 2010. aastast tema kohta uurimine, teda kahtlustatakse kahe WikiLeaksi vabatahtliku vägistamises ning teda soovitakse süüdistusega seoses üle kuulata. Viimased kolm aastat on talle poliitilist varjupaika pakkunud Ecuadori saatkond Londonis.

Londoni politsei kinnitas, et kuna vahistamiskäsk kehtib jätkuvalt, siis võetakse Assange saatkonna territooriumilt lahkudes ikkagi kinni.

ÜRO töögrupp avalikustab uurimise ametlikud tulemused homme, kuid selle otsused ei ole Suurbritannias ja Rootsis õiguslikult siduvad.

Hetkel kuum