Pille Ivask • 14. veebruar 2016 kell 9:15

Melania Trump – Sloveenia väikelinnast Valgesse Majja?

Donald Trump (vasakul) ja tema abikaasa Melania Trump  Foto: epa

USA presidendivalimiste kõige vastuolulisema kandidaadi Donald Trumpi abikaasa on edu nimel palju vaeva näinud. Kas Sloveenia väikelinnast pärit naine võib jõuda lõpuks ka Valgesse Majja?

„Ma lahkusin Ljubljanas toimunud moešõult ning nägin teda maja ees. Ilmselt ootas ta oma sõpra,“ meenutab Sloveenia fotograaf Stane Jerko intervjuus Reutersile. „Kuna ta oli pikk ja sale, jäi ta mulle silma ning ma lähenesin talle ja pakkusin võimalust tulla proovipildistamisele,“ jätkas ta.

Jerko lausus, et fotod, mida ta toona 17aastasest Melanija Knavsist tegi, lükkasidki käima tema karjääri. Neiu käis nii Milanos kui New Yorgis ning just viimases kohtas 1998. aastal ka oma tulevast abikaasat, miljardärist kinnisvaramagnaati Donald Trumpi.

Kuigi Melania Trumpi puhul ei saa öelda, et tegu on aguliplikast miljardäriks tüüpi looga, elas USA presidendikarusselli kõige vastuolulisema kandidaadi abikaasa Sloveenias väga tavalist ning lihtsat elu.

Melania Trump kasvas üles Ida-Sloveenias Sevnica linnas. Kohalikud väidavad, et tema isa müüs autoosasid ning ema töötas tehases, kus valmistati laste riideid. Ema olevat õmblusmasinale valu andnud hiliste õhtutundideni. Ajakirjanduses on väidetud, et Trumpi isa oli kommunistliku partei liige, ent agentuuril Reuters seda kinnitada või ümber lükata ei õnnestunud.

Donald Trumpi kampaania meeskond rääkis Reutersile Melania elust ning lapsepõlvest üsna erinevaid versioone. Muuseas öeldi, et Melania hakkas modellindusega tegelema juba 5aastasena ning rõhutati, et kommunistlikusse parteisse tema isa kohe kindlasti ei kuulunud.

Soov näha maailma

Melania Trump on vähemalt seni hoidnud oma abikaasa presidendikampaanias madalat profiili. Ta ei käi Donaldiga kaasas esinemistel, kuhu kinnisvaraärimees võtab abikaasa asemel kaasa sageli oma lapsed.

„Kui ma nägin, kellega ta abiellus, sain ma aru, et Donaldi ning tema (Melania – toim) isa vahel on mitmeid sarnasusi,“ kommenteeris Mirjana Jelanic, kes väidab end olevat Melania lapsepõlvesõber. „Neil on sarnane välimus ning käitumisviisid, samuti teevad mõlemad palju tööd. Ma arvan, et ta nägi Donaldis oma hingesugulast, kedagi, kellega koos olles tunneb ta end turvaliselt.“

Kui Melania oli teismeline, kolis Knavside perekond paneelmajas asuvast korterist eramajja. Asjaosaliste sõnul olla maja tagasihoidliku välimusega, kahekorruseline. Melania vanemad elavad jätkuvalt selles majas, kuigi nad veedavad palju aega ka USAs olles. Ameerika Ühendriikides on oma uue kodu leidnud ka Melania õde Ines.

Jelanic meenutas, et Melania oli koolis olles väga korralik õpilane, kellele meeldis kunstiõpetus, geograafia ning ajalugu. „Ta armastas lugeda. Ta kandis alati raamatuid endaga kaasas. Samuti mäletan ma, et tal olid kodus rööbaspuud, millel ta trenni tegi, et vormis püsida,“ rääkis ta. „Melaniale meeldisid ilusad riided ning ta oskas neid välja kanda,“ lisas Jelanic ning lisas, et Melaniale oli omane riideid veidi ümber disainida ning anda neile originaalne look. Seetõttu arvas praegu koolidirektorina töötav Jelanic juba toona, et Melania hakkab tegutsema moevaldkonnas.

„Ma mäletan, et ta rääkis mulle, kuidas ta tahab Ljubljanasse moekooli minna. Ta tahtis näha maailma,“ sõnas Jelanic.

Annetused kodulinnale

Just Sloveenia pealinnas hakkas Melania tegelema modellindusega ning sellest sai tema täiskohaga töö. Aastal 1992 toimunud iludusvõistlusel sai Melania teise koha.

„Ta oli alguses väga häbelik, kuid õppis kiiresti ning näitas üles väga suurt huvi fotosessiooni iga aspekti vastu,“ lausus Jerko.

Sellest ajast peale hakkas Melania üles ehitama teed edule. Kuna tema nimi, Melanija Knavs, on üsna keerukas, otsustas ta seda lihtsustada ning võtta kasutusele saksapärase Melania Knaussi nime. Kui Reuters küsis Sevnica linna elanikke, et uurida, kas Melania on lähiaastatel kodulinnas käinud, vastati eitavalt.

Isegi kui nii, pole Melania oma kodulinna ära unustanud. Aastal 2006, mil Melania ning Donald Trumpil sündis poeg Barron, tähistas ta seda sellega, et kinkis Sevnica haiglale 30 000 dollarit.

Mitmel juhul on spekuleeritud, et Sevnica võib saada Trumpide perekonnalt veelgi annetusi, kui Donald Trump peaks presidendivalimised võitma. Hoolimata sellest laususid Sevnica linna elanikud Reutersile antud intervjuus, et nad Trumpi immigratsioonivastaseid poliitikaid ei toeta.

78aastane halli habemega Jerko hoiab aga jätkuvalt Melania portfooliot naise piltidega. „Ma olen kindel, et ta oleks väga õnnelik, kui tema abikaasa saaks presidendiks. Ma usun, et ta on tema saavutuste üle väga õnnelik ning ma usun ka seda, et minulgi oli oma roll mängida selles, kus ta on täna,“ lausus Jerko.

Hetkel kuum