Pille Ivask • 7. märts 2016 kell 5:21

Saksa minister: Trump kujutab endast ohtu

Sigmar Gabriel  Foto: epa

Saksamaa majandusminister ning asekantsler Sigmar Gabriel lausus, et USA presidendivalimistel kandideeriv Donald Trump kujutab endast ohtu, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kiitis see-eest demokraat Hillary Clintonit.

Saksamaa juhtpoliitikute sõnavõtud Trumpi kohta annavad märku sellest, et Euroopa liidrite seas suureneb üha enam mure Donald Trumpi edu pärast USA presidendivalimistel, kirjutab Reuters.

„Kas on tegu Marine Le Peni, Donald Trumpi või Geert Wildersiga, kõik need parempoolsed populistid kujutavad endast ohtu rahule ning ka majandusarengule,“ lausus Gabriel ja lisas, et nii Trump kui Le Pen on lubanud oma valijatele, et viivad riigi „muinasjutumaailma“, kus majandustegevus toimub ainult riigi piirides. Gabriel viitas ajaloole ja nentis, et isoleeritud majandustel pole kunagi hästi läinud.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel lausus väljaandele Bild am Sonntag, et ta ei tunne Trumpi isiklikult. USA kinnisvaramagnaat on avalikult tauninud Merkeli sõbralikku pagulaspoliitikat ning märkinud, et see võib tulevikus Saksamaal kaasa tuua rahutusi ning mässe. Kui Merkelilt Trumpi sääraste väljaütlemiste kohta kommentaari küsiti, vastas naine, et ei näe põhjust, miks ta peaks Trumpile üldse midagi vastama.

Samal ajal kiitis Merkel demokraatide kandidaati Hillary Clintonit, kelle puhul tõi positiivsena välja tema pikaajalise kogemuse poliitikas, aga ta pühendumise naiste õigustele, tervishoiuvaldkonnale ning perekonnaküsimustele.

„Ma väärtustan tema strateegilist mõtlemist ning seda, et ta on transatlantilise partnerluse suur toetaja. Kui mul on olnud võimalus Hillary Clintoniga koos töötada, on see alati olnud äärmiselt meeldiv,“ lausus Merkel.

Hetkel kuum