Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hinnaläbirääkimistel tulevad mängu tasuta klaasid ja väliterrassid

    Õllemüüjatel kulub igal kuul sadu klaase, mida õlletootja pakub müüjale läbirääkimiste käigus lisaväärtusena tasuta.Foto: Raul Mee

    Edasimüüjat valides ja hinnaläbirääkimisi pidades ei ole tootja ainus kauplemisargument raha. Saku Õlletehas pakub näiteks tasuta juurde jookide serveerimise tarvikuid, alates klaasidest ja lõpetades väliterrassiga.

    Äriklientidega suhtlemisel jõutakse vahel olukorrani, kus otsustavaks saavad hinnaläbirääkimised. Mida teha, kui klient küsib soodustusi? Või olukorras, kus hind ongi kliendi sõnul ainus, mis teda huvitab, kirjutab 24. märtsi Äripäev tööstuse rubriigis.
    Saku Õlletehase Horeca turundusjuhi Andro Kirsipuu sõnul on nemad valmis koostööst loobuma, kui partner on paindumatu. "Koostöö peab olema kahepoolne, mitte nii, et klient saab ainult oma soovi," märkis Kirsipuu. "Peame samuti oma numbreid jälgima ja kui näeme, et klient ei anna milleski järgi, siis loobume, sest me kõik ajame äri ja peame rahale mõtlema," rääkis Kirsipuu konverentsil "Müügi edulood".
    Kirsipuu tõi hinnaläbirääkimistest rääkides näiteks ühe suvist üritust korraldava paindumatu kliendi. "Üritus oli suur, 30 000 inimest, esinejateks A-kategooria artistid - Armin van Buureni ja Robbie Williamsi klassi kuuluvad," kirjeldas ta. Kliendi soov oli saada tootjalt üritusel müümise loa eest suurusjärgus 50 000 eurot. Kirsipuu sõnul oli probleem lihtne. "Klient ei olnud nõus hinda alla laskma.“

    Läbirääkimistulemusi Saku Õlletehases mõjutab:

    Taustauuring. Uuritakse kliendi maksekäitumist, milline on ettevõtte taust, kas juhatuse liikmed on seotud teiste ettevõtetega, kas neil on varasemaid probleeme.

    Kliendi olulisus. Kui tegu on suurema kliendiga, ollakse teadlik, et klient võtab pakkumise ka konkureerivast ettevõttest. Tuleb selgeks teha, kui oluline ta ettevõtte jaoks on - kas ollakse valmis temast loobuma või minnakse kindla peale välja.

    Tulevikuperspektiiv. On oluline, kas kliendil on teisi müügikohti ning kas tootjal on võmalus saada edaspidi jalg nende ukse vahele. 

    Koostöö. Oluline on, et klient sooviks pikaajalist koostööd, et ta oleks jätsusuutlik ja teda huvitaks edasine koostöö.

    Valmidus tehingust loobuda aitab võita
    Kirsipuu kirjeldas, et ettevõtte esindajana valmistas ta ennast ette – rääkis läbi riigi juhiga, uuris, kas ettevõttel pole maksehäireid, kasutas programmi, mis arvutab välja ürituse kasumlikkuse. "Kohtumisel pakkusin variante, rääkisin pikaajalisest koostööst ja varjatud kuludest,“ märkis Kirsipuu. "Rääkisin murekohtadest," lisas ta.
    Aga klient vastas, et see pole tema probleem. "Lõpuks tõusin püsti ja ütlesin, et meeldiv oli rääkida, aga kahjuks ma ei näe võimalust koostööks,“ märkis Kirsipuu. Tema sõnul vaatas läbirääkija talle selle peale uskumatult otsa. “Et kuidas ma julgen nii öelda."
    "Möödus minut ja inimene ütles, et olgu, mõtleme," jätkas Kirsipuu. Tulemus oli, et kohe vastust küll ei antud, kas tullakse kaasa või mitte, aga lõplikuks hinnaks kujunes 15 000 eurot. Kirsipuu sõnul on loo moraal selles, et tuleb olla valmis tehingut kaotama. "Mind see antud olukorras aitas.“
    Saku Õlletehase müügiesindaja Martin Murakas tõi tootja hinnaläbirääkimistehnikatest rääkides näiteks kliendi, kes soovis õlletootjalt saada turundustoetust 5000 eurot aastas. Lisaks allahindlust kõikidele toodetele 25%.

    Keskenduge käivet andvale kliendile

    Nike kategooriajuht Dubais Ege Hörats ideekonverentsil "Müügi kasv"

    Töötan perefirmas Sun & Sand Sports, mis on maailma suurim Nike`i edasimüüja. Dubai töökeskkonda sisenemine oli kahtlemata šokk, eestlased on harjunud, et me arutame, planeerime ja jõuame lahenduseni, aga seal saab asja tehtud see, kes valjemini karjub ja on sõjakam ning suudab teha suuremat draamat.

    Kui töötate kaubanduses, siis kaks korda aastas on valitsuse ettekirjutatud allahindlusperiood, milles on kohustuslik osaleda. Hinnad on kooskõlastatud ja iga kauba allahindlus nõuab omakorda kooskõlastamist võimuinstitutsiooniga.

    Lisaks sellele, et Araabia Ühendemiraatides elab üle 200 rahvuse, külastab aastas riiki 12 miljonit turisti, nii et võib tekkida küsimus, kes siis lõpuks on klient, kellele müüd. Võib öelda, et sealne klient on väga teadlik - töötame palju noorte spordihuvilistega, kes on kursis, mis on Ronaldol jalas ja millal loositakse välja uus FC Barcelona särk, nii et peame ootustega sammu pidama.

    Uuele turule minnes planeerige aega targalt. Keskenduge klientidele, kest toovad suuremat käivet, suunake oma meeskonna energia eelkõige neile. Me ei kutsu üritustele väikekliente, sest see vaev, mis korraldamisele kulub, ei too tagasi väärtust, mida saavutame samal ajal suurklientidesse panustades.

    Tasuta klaasid ja terrassipaigaldus
    Murakase soov läbirääkimislaua taha jõudes oli saada küsitud allahindlus väiksemaks. Parema hinna saavutamiseks on tootjal lisaväärtust toetavaid pakkumisi, mida edasimüüjale tehakse.
    Murakas uuris algatuseks ettevõtte maksekäitumist - milline on üldine taust, kas juhatuse liikmed on seotud teiste ettevõtetega, kas neil on varasemaid probleeme jne. Üldise taustauuringu ettevõttes teeb krediidijuht, kes vaatab eri kanaleid kasutades, milline on ettevõtte varasem käitumine ja kas klienti saab usaldada.
    "Lisaks selgitasin välja, kui oluline see klient meie jaoks on,“ jätkas Murakas. "Kui tegu on suurema kliendiga, oleme teadlikud, et klient võtab pakkumise ka konkureerivast ettevõttest ja seepärast tuleb otsustada, kas ta on meie jaoks oluline, kas oleme valmis temast loobuma või läheme kindla peale välja.“
    Oluline on ka aspekt, kas kliendil on peale lepinguga kaetava müügikoha teisigi müügipunkte ning kas edaspidi oleks võimalik tootjal saada jalg ka nende ukse vahele. Murakas rõhutas, et nende jaoks on koostöö väga oluline. "Meie jaoks on oluline, et klient sooviks meiega teha pikaajalist koostööd - et klient oleks jätsusuutlik ja et teda huvitaks aasta pärast meiega koostöö jätkamine.“ Murakase sõnul pakutakse edasimüüjale lisaväärtusi, mida ta ei prugi lahti seletamata alati mõista. “Pakume rätikud, klaase ja isegi terrassivarje ning tarvikuid, mida jookide serveerimiseks vaja."
    Müüjal kulub iga kuu sadu klaase, mis hävinevad. Kui ta peab need uued ostma, on see päris suur summa. "Pakume alguses neid suuremas koguses tasuta,“ märkis Murakas. Lepingus on tema sõnul kirjas, et iga kuu on õigus saada neid teatud koguses tasuta. Kui see kogus on välja võetud, saab neid osta soodus- või täishinnaga. "Mina pakkusin kliendile, et anname neile neid algul tasuta. See oli nõks, mida kasutasin,“ tõi Murakas näite.

    Mida arvestada uuele turule minnes?

    Bränd. Usalda brändi ja selle imagot ning tugevust.

    Klient. Tee iga samm mõeldes kliendile - iga toode, mille turule tood, peab olema mõeldud konkreetsele kliendile.

    Müügikohad. Iga toode peaks olema müügil õiges kanalis, mõtle sellele, kes on klient, kes astub sellesse poodi sisse.

    Hinnakujundus. Kalkuleeri hinda nii tüki kui territooriumi kohta, keskendu väärtust andvatele tegevustele.

    Allikas: Ege Hörats, Nike kategooriajuht  

    Madalhooajal aitavad kampaaniad
    Lisaks pakkus ta välja, et Saku ehitab ja paigaldab oma kulu ja kirjadega terrassi maja ette, kus müüja suvel tegutseb, samuti paigaldab päikesevarjud. "Sellest ei saadud algul hästi aru, aga see on suur rahaline võit,“ märkis Murakas. "Terrassi ehitamine ja paigaldamine - ülespanek ja lahti võtmine – maksab 5000 eurot üks hooaeg.“
    Murakas pakkus edasimüüjale ka tootja finantseeritud kampaaniaid ja müügivõistlusi. "Pakkusin kliendile jaanuaris-veebruaris ja septembris-oktoobris välja kampaania meie tootele – klient saab meilt lisaallahindlust, antud juhul 33 protsenti, ja peab selle lõpptarbijale välja müüma nn happy hour formaadis ehk 2=3 kampaaniaga,“ kirjeldas Murakas.
    Tema sõnul on nimetatud kuud madalhooaeg, mil sellised pakkumised annavad ettevõtte müügile palju juurde. Lisaks pakuti märtsis-aprillis ja novembris-detsembris tootja kulul toimuvat müügivõistlust, mis aitab müüjal töötajaid motiveerida. "Ilma, et ta peaks ise sellesse panustama ja raha välja käima,“ märkis Murakas.
    Kuna teada oli edasimüüja müügi põhi, pakuti välja, et kui nad müüvad nende toodet kahe kuu jooksul vähemalt tuhat pudelit, saavad kolm paremat müüjat valida, millist toodet auhinnaks soovivad. "Kui lähed baari ja küsid ühe õlle, siis baarman valib ise, mida ta sulle annab, ja muidugi ta annab selle, mille puhul ta ise midagi võidab,“ kirjeldas ta.
    Müügivõistlused ja kampaaniad toimivad Murakase sõnul väga hästi, eriti jaanuaris-veebruaris ja novembris-detsembris, mil inimesed tavalisest vähem õlut tarbivad.
    Murakas selgitas, et kui ta kliendile pakutava lahti seletas, saavutati tulemus, mille puhul turundustoetuseks oli 1500 eurot aastas ja allahindlusprotsent null. "Mis kolme aasta peale hoidis kokku umbes 90 000 eurot meie jaoks, mida saame järgmiste turunduslepingute ja ürituste finantseerimiseks kasutada,“ lisas ta.
    Tootja sõnul oleneb palju ka sellest, millised on suhted klientidega. "Eesti on väike ja teatakse, kuidas ettevõtted käituvad, sellest oleneb koostöös palju,“ märkis Murakas. Ta lisas, et konkurent ei maga ja seepärast on tootja valmis klienti kaotama, kui sobivat koostöövormi müüjaga ei leita.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.